”Tveksam till processindustri”

Jon Hyltner förvaltar fonden Enter Sverige Pro. För Affärsvärlden berättar han om sin strategi och varför han har sålt Billerud Korsnäs.

Du började på Enter vid årsskiftet. Hur hamnade du där?

– Efter en tid på Swedbank började jag på Handelsbanken 2008. Där var jag analytiker och följde olika bolag, men framför allt mindre verkstadsbolag. I den rollen hade jag mycket kontakt med förvaltarna på Enter och upptäckte att vi har en samsyn i hur man ser på aktier. Vi favoriserar bolag med goda tillväxtmöjligheter och bra lönsamhet. Detta snarare än bolag med lägst multipel, för det finns så många exempel på billiga bolag som inte vänder, eller där vändningen tar längre tid än väntat.

Vilka innehav har du plockat in hittills?

– Initialt gick jag bredvid John Bornstein som nu har slutat. De aktier som jag har varit med att köpa in är Lifco, Concentric och Addtech.

Varför Lifco?

– Lifco är ett bolag som har levererat väldigt bra. Bolaget har tre affärsområden varav knappt hälften av vinsten ligger i Dental, som är helt ocykliskt. De två andra affärsområdena skiljer sig helt från Dental – Demolitio­n & Tools och Systems Solutions. De är lite mer cykliska, men Demolition & Tools är också höglönsamt med exempelvis sina rivningsmaskiner, som är betydligt mer effektiva och skonsamma än traditionella handskakare. I det segmentet har de 70 procents marknadsandel med goda marginaler. Gemensamt för hela Lifco är en decentraliserad styrning där ett stort ansvar för verksamheten ligger i dotterbolagen. De är duktiga på att prissätta sina produkter och höjer priserna hela tiden, vilket är det enklaste sättet att höja marginalerna. Dotterbolagen binder lite kapital och har starka kassa­flöden, vilka återinvesteras i en stadig ström av nya förvärv. På det sättet har Lifco lyckats öka vinsten med runt 18 procent per år historiskt, och jag tror att bolaget kan fortsätta öka vinsten med över 10 procent per år under många år till.

Vad gillar du med Addtech?

– De har en liknande struktur som Lifco, även om deras verksamhet är kopplad till industrin. Bolaget är inte beroende av underliggande tillväxt, utan grundaffären är spridd på många mindre dotterbolag. De har också bra kassaflöden som återinvesteras i förvärv. Och precis som i Lifcos fall sker förvärven ganska billigt.

Varför Addtech och inte Indutrade?

– Indutrade är större, vilket gör att modellen blir svår att exekvera. Bolaget måste göra större förvärv, och vid förvärv av bolag som omsätter 200–500 miljoner kronor är ofta mäklare och private equity-bolag inkopplade. Det blir svårare att göra förvärven till en bra värdering. Indutrade är ett jättefint bolag, men jag är inte lika säker på den aktien som Addtech.

Varför har du plockat in Concentric?

– Det är ett kvalitetsbolag. Lönsamheten är väldigt bra och bolaget är bra på att inte binda kapital. Jag favoriserar bolag med bra kassaflöden.

Är det därför ni har lämnat Billerud Korsnäs?

– Billerud Korsnäs är svår. De har en bra position, men de gick på några smällar i sin nya anläggning vid Gruvön. Givet problemen är det osäkert om det kommer fler dåliga överraskningar framöver. Det blev lite olyckligt eftersom problemen kom samtidigt som vd-bytet. Nya vd:n Petra Einarsson har fått en otacksam roll, även om hon har en bra historik kring processer i produktionen. I grunden är jag tveksam till processindustri. Det är svårt att gradvis öka sin kapacitet. För att göra det krävs återigen en massiv investering. Blir tajmingen fel så kan bolaget sitta med överkapacitet under lång tid framöver med bedrövlig lönsamhet. Jag föredrar bolag med lättare kapitalstruktur som gradvis kan öka sin kapacitet med tilläggsinvesteringar, alternativt har en modell med outsourcad produktion.

Jon Hyltner

Förvaltar: Enter Sverige Pro.

Förvaltat kapital: Sverige Pro: 600 miljoner kronor. (Hyltner förvaltar även Enter Sverige med cirka 1 miljard kronor i förvaltat kapital samt aktiedelen i Enter Preserve med cirka 250 miljoner kronor).

Utveckling Enter Sverige Pro: +4,8 procent i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets