Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tyngsta börssmällen för Aktiestinsen

2011-01-04 07:22

Det dröjde mer än ett halvt sekel. Men till sist gick även Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson på en kraftig börsnit.

Han byggde upp sin förmögenhet på långsiktiga placeringar och lyckades undvika it-kraschen.

- De hade så höga p/e-tal och för dålig utdelning. Jag köpte fastighetsbolag i stället. Många tyckte jag var galen men jag tänkte att alla dessa it-miljonärer måste ha någonstans att bo, säger Lennart Israelsson till DI.

Sina sämsta affärer har han gjort av skattetekniska skäl.

- För 10-15 år sedan sålde jag för fem miljoner kronor utan att köpa tillbaka direkt. Det var Ångpanneföreningen och Kinnevik som har stigit så in i vassen. Jag hade säkert haft tio miljoner till. Köp en bra aktie och låt den ligga så blir du miljonär, säger Lennart Israelsson till DI.

Men till sist kom den stora baksmällan även för Aktiestinsen. HQ-debaclet under 2010 är den tyngsta smällen han drabbats av i sin aktiekarriär.

- Jag är väldigt förvånad över att Mats Qviberg kunde ställa till det så här. Jag har förlorat en halv miljon kronor på honom, säger Lennart Israelsson till DI.

Mats Qviberg var god vän till Lennart Israelsson, enligt honom själv. Efter att Qviberg bjudit på middag på Operakällaren under 1990-talet och pratat gott om sitt företag satsade Aktiestinsen närmare en miljon i HQ.

Aktierna steg i värde till närmare tio miljoner kronor på toppen 2007. Men Aktiestinsen höll, sin vana trogen, fast i papprena och sålde inte.

- Nu sålde jag skiten häromdagen för 480 000 kronor. Det blev en ordentlig förlust, säger Lennart Israelsson till DI.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom