Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tyska storbanker på väg ut ur prestigeindex

2018-08-14 09:53
Commerzbank. Foto: All over press

De tyska storbankerna Deutsche och Commerzbank riskerar nu att tappa platser i börsindex som de har varit trogna delar av - Euro Stoxx 50 respektive DAX.

"Detta var otänkbart bara för några få år sedan", säger Stefan Müller på investeringsrådgivaren DGWA till Bloomberg.

Commerzbank har varit en del av DAX-indexet sedan det infördes 1988. Men med ett marknadsvärde på just över 10 miljarder euro, efter mer 90 procents tapp på 10 år, är banken nu det lägst värderade DAX-bolaget. Samtidigt håller betalningstjänstaktören Wirecard på att röra sig in på topp-20 efter ett 30-faldigande av bolagsvärdet under de senaste tio åren till drygt 20 miljarder euro. I september sker den kvartalsvisa ombalanseringen av DAX, påpekar Bloomberg News.

Skulle Wirecard ta Commerzbanks plats vore det en yttring av rådande tidsanda med skifte mot fintech och digitalisering, påpekar Aramea-portföljförvaltaren Andreas Meyer för Bloomberg News.

Till september sker även en kvartalsvis kalibrering av det europeiska storbolagsindexet Euro Stoxx 50. Trots en återhämtning om 15 procent från lägstanivån tidigare i somras till ett marknadsvärde om något över 20 miljarder euro innehar den globala bankjätten endast plats 53 på ledartavlan. Det är tredje sämst av de nuvarande indexmedlemmarna medan fyra bolag som ligger utanför indexet har marknadsvärderingar över den kritiska topp-40-gränsen som medför en automatisk inkludering vid översynen vid utgången av denna månad, framgår vidare.

Att de båda tyska bankerna riskerar att tappa dessa index-platser visar på "hur långt efter i kurvan tyska banker är. Medan andra europeiska banker fortsätter att växa är tyska banker upptagna med sig själva och omedvetna om hur konkurrensen attackerar dem på deras hemmaarena", säger Andreas Meyer vidare.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom