Uber-taxi i smitningsolycka

En förare vid ett etablerat taxibolag i Stockholm blev i slutet av november vittne till hur bil som körde för it- och taxibolaget Uber krockade och smet från olyckplatsen.

En taxichaufför vid ett etablerat taxibolag i Stockholm väntade fredagkvällen 28 november på sin körning utanför en port på Östermalm I Stockholm. I en skriftlig redogörelse för den egna organisationen, som Affärsvärlden har tagit del av, berättar han om hur en privatbil, vars ägare av registreringsnumret att döma hör hemma i Göteborgstrakten, tog upp resenärer i Stockholm. Enligt taxichaufförens anteckningar kom fyra unga kvinnor ut ur en port i närheten av den plats där taxin stod och väntade. Två av dem började gå mot taxibilen när en av dem med hög röst sade: ”Nej, /…/, jag har bokat Uber”. Därefter började personen leta bland de parkerade bilarna och frågade en man i en Opel om han körde för Uber. Mannen svarade han gjorde det.

Enligt chauffören satte sig kvartetten i Opeln varpå föraren började backa och krockade med bakomvarande bil:

– Föraren går ut och tittar på skadorna. Sedan smiter han. Han åker därifrån utan att meddela ägaren eller ens ta registreringsnumret på bilen som han krockat med, skriver föraren i sin redogörelse.

Taxiföraren granskade därefter Uber-bilen och noterade att den inte hade några som helst prisdekaler eller annan Taxi-märkning eller ens taxi -skyltar.

–  En privat bil ända från Västra Götaland kör taxikunder i Stockholm, med all sannolikhet utan taxi-leg och lagstadgade behörigheter, kommenterar föraren i sitt vittnesmål.

Svenska Ubers vd Robin Reznik kände inte till incidenten när Affärsvärlden överlämnar en kopia av vittnesmålet.

– Vi tar väldigt allvarligt på incidenter. Vi kommer undersöka den här informationen och eskalera till relevanta myndigheter och bilägare om det finns något i detta. Vi tar gärna emot ytterligare information om det finns mer. 

Affärsvärlden väljer dock att inte lämna ut uppgifter om bilens registreringsnummer och ägarens namn till svenska Uber.

Ubers huvudkontor finns i San Francisco och bolaget har under de senaste åren enligt egen uppgift rullat ut sin verksamhet i cirka 250 städer i ett 50-tal länder runt om i världen.

Bolaget tillhandahåller appar i smarta telefoner som gör det möjligt att beställa och betala bilresor som liknar taxiresor. Uber värderades enligt amerikansk affärspress vid den senaste finansieringsrundan i november i år till ett sammanlagt värde om cirka 40 miljarder dollar, cirka 250 miljarder kronor.

Bolaget har fått hård kritik från den etablerade taxibranschen runt om i världen eftersom branschen menar att Uber utnyttjar kryphål i de lagar som reglerar taxiverksamhet. Här i Sverige har en del av de förare som kör för Uber till exempel dispens från kravet att använda taxameter vilket branschen menar inbjuder till fusk. Enligt svenska taxiförbundets förbundsdirektör Per Juth kan delar av Ubers verksamhet liknas vid organiserade svarttaxikörningar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco