Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ukraina: Ryssland vill ha världskrig

2014-04-25 12:21
Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Mikhail Klimentyev/Sergei Chuzavkov/TT

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk anklagar Ryssland för att vilja starta ett tredje världskrig. Samtidigt fortsätter offensiven mot rebeller i östra Ukraina.

Jatsenjuk sade att Ryssland vill ockupera Ukraina "militärt och politiskt".

– Världen har inte glömt andra världskriget, men Ryssland vill redan starta tredje världskriget, sade Jatsenjuk i ett direktsänt tal inför regeringen.

Enligt Jatsenjuk hotar en militär konflikt i Ukraina att sprida sig vidare i Europa.

Ukrainska specialstyrkor har inlett den andra delen av sin operation mot proryska styrkor, uppger presidentens kansli. Det handlar om att skära av staden Slovjansk fullständigt, enligt ett uttalande som citeras av Interfax.

Syftet är att blockera "terroristerna i Slovjansk och förebygga att civila skadas", enligt presidentkansliet. Enligt tidigare uppgifter har de ukrainska specialstyrkorna inte för avsikt att storma staden.

Men Ukrainas regering gör allt fel i militäroperationen mot separatisterna i öster _ och riskerar att framstå som svaga och obeslutsamma. Det säger försvarsexperten Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant och chef för Arméns underrättelseskola, som ger den ukrainska insatsen betyget underkänt.

– Man har inte agerat med kraft och visat att man har förmåga att återställa ordningen, säger han.

Armén har tagit över separatisternas vägspärrar för att därefter dra sig undan så att rebellerna kan återvända. En anledning kan vara en splittring i regeringen mellan hökar och duvor, en annan att militären vill visa att de har kapacitet att slå till för att skrämma separatisterna att frivilligt lämna de ockuperade byggnaderna. Men risken är att upprorsmännen i stället tolkar agerandet som ett svaghetstecken.

– Jag tycker att det hela är lite symptomatiskt för hela det ukrainska agerandet, som visar på en bristande beslutsförmåga. Det verkar inte som att man är beredd att sätta kraft bakom orden, säger han.

Ryska trupper som övar nära Ukraina har samtidigt kommit så nära som en kilometer från gränsen, hävdar Ukrainas försvarsminister Mychailo Koval. Det ryska flyget ska också ha deltagit i manövern, enligt Koval.

USA:s utrikesminister John Kerry har flera gånger tidigare skramlat med sanktionsvapnet. När han åter förde det på tal var det med skärpt retorik.

Han anklagade Ryssland för "bedrägeri" och sade att landets kostnader för att inte arbeta för avspänning i Ukraina "bara kommer att växa".

Sju personer skadades i natt av en sprängladdning vid en vägspärr nära Odessa i södra Ukraina. Invånare i staden har byggt upp ett flertal vägspärrar utanför Odessa för att stoppa proryska separatister att ta sig från utbrytarregionen Transnistrien.

Enligt ett vittne som Interfax talat med ska en bomb ha slängts från en bil mot vägspärren.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom