Unicredit inför negativ ränta

Den italienska storbanken Unicredit planerar att tvinga kunder med stora belopp insatta på sparkonton att betala ränta med start nästa år och kommer således föra över negativa räntor till slutkunden, enligt uttalanden från vd Jean Pierre Mustier till franska nyhetskanalen BFM.

De negativa räntorna hos Unicredit kommer gälla på insatt kapital ”långt över 100.000 euro”, sade Jean Pierre Mustier.

Unicredit följer ett antal danska och schweiziska banker som redan inlett förfarandet att föra över de negativa räntorna på kunder. Även flera andra banker i Europa har redan uttryckt att liknande drag är i vardande, bland annat UBS.

Unicredit är Italiens största bank och vd Jean Pierre Mustier har tidigare varslat Europeiska centralbanken, som sänkte sin inlåningsränta från -0,4 procent till -0,5 procent i september, om att förbättra ”transmissionsmekanismen”.

På ren svenska reflekterar det en önskan hos affärsbanken om att kunna föra över negativa räntor till kunderna. Detta leder i teorin till att spararna i högre grad investerar sina pengar för att slippa kostnaden att ha dem liggande på sparkonto.

Mycket riktigt kommer Unicredits kunder också att erbjudas att investera pengar i en avgiftsfri penningmarknadsfond för att inte drabbas, sade vd:n vidare i intervjun med BFM.

Europas banker har sammantaget omkring motsvarande 20.000 miljarder kronor liggande på inlåningskonton, något som har lett till lönsamhetsbekymmer för konventionella bankaffärer baserade på utlåningsverksamhet.

Nya regler på området, de så kallade ”Baselkraven” vars tredje regeluppdatering väntar vid årsskiftet, har bidragit till att flera banker vidtar nödåtgärder. Enligt en sektoranalys från Citi i september hotas en av de få attraktionskrafterna, de i regel frikostiga utdelningspolicyerna, som fortfarande finns kvar i de redan börsraserade europeiska bankerna, när nu kapitalsäkerheten ska bullas upp. En annan nödåtgärd kan sägas vara att föra över de negativa räntorna på kunderna.

Till skillnad från många av sina kollegor i Europa menar dock Unicredit-vd:n att den utdragna lågräntemiljön har varit ”nettopositiv” för Europa, givet att eurozonens ekonomi som helhet har fått upp ångan ordentligt, trots att lönsamheten i princip har raderats ut för banksektorns konventionella utlåningsaffär.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets