Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppåt på Asienbörserna trots uppskjutet toppmöte

2019-03-15 08:01
Foto: Johan Hallnäs / TT

Asiens börser steg på bred front på fredagen efter att marknaden skakat av sig beskedet om att toppmötet mellan presidenterna Xi Jinping och Donald Trump skjuts upp till tidigast april.

Uppskjutandet av brexit var gårdagskvällens makropolitiska huvudnummer. New Yorks breda index stängde dock lätt ned.

Kinas vice premiärminister Liu He har talat i telefon med USA:s finansminister Steven Mnuchin, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Hur handelssamtalens direkta avslutning i form av ett avtal ska se ut är dock fortsatt oklart. Steven Mnuchin uppgav dock att skälet bakom framflyttandet av toppmötet mellan ländernas presidenter är att mer arbete behövs.

"Varje försening antas automatiskt av marknaderna som att förhandlingarna går dåligt, vilket är negativt för aktier", sade Masahiro Ichikawa, strateg på Sumitomo Mitsui Assets i Tokyo, till Reuters.

Vid klockan 7.30 var Shanghai upp 1 procent samtidigt som Shenzhen steg 1,2 procent.

I Hongkong var Hang Seng upp 0,8 procent Japanska Nikkei 225 steg 0,8 procent och Topix 0,9 procent.

Amerikanska dollarn har handlats upp något på beskeden från handelssamtalen, som tolkats negativt av marknaden. Japanska yenen var oförändrad efter ett mycket väntat besked från Japans centralbank om oförändrad ränta. Väntat var också centralbankens prognos om att exporten och produktionen är på väg ned. Samtidigt har räntan på amerikanska stadsobligationer stigit.

Också oljepriserna handlas något upp.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom