Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppåt på börsen

2015-10-05 09:52
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen har fått en riktig rivstart uppåt på måndagen. Rygg har tagits på utvecklingen både i Asien och i New York.

Industrivärden har släppt delårssiffror, och prislappen för MTG:s svenska Premier League-rättigheter har avslöjats.

SIX Generalindex stiger klockan 10.37 1,8 procent till 465 och OMXS30-index ökar 1,9 procent till 1.439. Omsättningen är 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Wall Street såg en stark återhämtning närmare stängning i fredags, med kurser som steg 1,9-2,2 procent efter Stockholmsbörsens stängning. Från USA kom svaga jobbsiffror, vilket sänkte förväntningarna på att Federal Reserve höjer styrräntan snart. Det eldade på utvecklingen också på de asiatiska börserna i dag. I Kina råder helgdag och därmed är landets börser stängda.

I dag startar rapportsäsongen, med tredje kvartalssiffror från Industrivärden. Därefter råder dock drygt en veckas lugn innan stormen på allvar i gång.

Industrivärdens substansvärde per aktie var 159 kronor den 30 september, vilket är en nedgång med 14 kronor från augusti. I fjol blev siffran 152 kronor. Värdeförändringarna visade på en större negativ post om -6,6 miljarder, mot fjolårets -1,5 miljarder under perioden. C-aktien stiger 3,2 procent.

Dagens Industri rekommenderar sälj av MTG-aktien. Dessutom rapporterar tidningen att MTG betalade nästan en halv miljard per år för svenska Premier League-rättigheter. MTG:s investerare trotsarsäljreken, och aktien stiger 2,1 procent.

Börsveckan rekommenderar sina läsare att köpa bussoperatören Nobina, men råder till avvakta med modebolaget Lexington. Tidningen råder också till att teckna CLX. Nobina är upp 3,0 procent, Lexington backar 0,5 procent.

Värderingen i Axfood anses vara för hög och Börsveckan vågar i nuläget inte köpa, men kommer kursen ner mot 120 kronor är det "åter köpläge". Autolivs värdering anses attraktiv. Axfood stiger 1,1 procent, och Autoliv 0,8 procent.

AAK har startat säljbolag i Japan tillsammans med Miyoshi Oils & Fats. Startskottet för det nya bolaget går i januari 2016. Aktien ökar med 0,8 procent.

Utöver det uppger Ica-Gruppen att man fullföljer budet i Hemtex, Bravida avser börsnoteras på Nasdaq Stockholm, och Lagercrantz genomför split 3:1. Ica stiger 1,6 procent, Lagercrantz noteras alltså till 3,5 procent just nu.

I dag presenteras inköpschefsindex för tjänster från en rad länder, däribland Sverige, och för EMU. I Sverige blev den oväntat stark, 57,0 i september, och för EMU hamnade siffran på definitiva 53,7.

Senare i dag kommer USA:s inköpschefsindex för tjänster. Dessutom är det eurogruppsmöte i Luxemburg.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom