Uppåt på börsen efter ECB-besked

2016-03-10 13:06 Affärsvärlden SIX
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen avancerar på bred front med bankerna i täten efter att Europeiska centralbanken sänkt styrräntan till noll och meddelat om utökade obligationsköp.

Det finns dock förlorare - Boliden fick inga applåder för sitt finska förvärv och SKF straffades för risk för skadestånd i samband med en domstolsprocess.

SIX Generalindex var vid klockan 14.15 upp med 1,3 procent till 473 och OMXS30-index steg 1,4 procent till 1.418. Omsättningen var 7,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Kurserna tog rejäl fart klockan 13.45 då Europeiska centralbanken sänkte styrräntan till 0,00 procent, där väntat var att man skulle ligga kvar vid 0,05 procent. Även in- och utlåningsräntorna sänktes.

Därtill släppte ECB omedelbart beskedet att de månatliga obligationsköpen utökas till 80 miljarder euro per månad och att företagsobligationer med kreditbetyg på investment grade-nivå ska börja inkluderas i köpen. Nu väntar marknaden på ECB-chefen Mario Draghis presskonferens klockan 14.30.

De stora vinnarna på ECB-beskedet hittades i finanssektorn där storbankerna avancerade rejält. Handelsbanken var upp 3,4 procent, Swedbank steg 2,9 procent och SEB ökade 2,7 procent.

Kullagertillverkaren SKF har varit en förlorare under hela dagen efter att man, tillsammans med andra kullagertillverkare, blivit stämda av Peugeot i en brittisk domstol. Stämningen följer en förlikning med EU-kommissionen om brott mot konkurrenslagstiftningen. Aktien drogs ned 1,2 procent.

Även Boliden släpade efter mot börsen som mest omsatta aktie. Gruvbolaget har träffat avtal med First Quantum om att köpa nickel-koppar-guld-PGM gruvan Kevitsa i norra Finland.  Köpeskillingen uppgår till 712 miljoner dollar på skuldfri basis och kommer att betalas kontant.

"Detta förvärv är i linje med Bolidens strategi och en möjlighet att utöka verksamheten med en högkvalitativ gruva som passar ihop med Boliden både operationellt och geografiskt", skriver vd Lennart Evrell i ett pressmeddelande.

Aktiemarknaden verkade inte ge så mycket för synergierna. Aktien var ned 2,4 procent.

Swedish Match tappade 0,7 procent efter att DNB sänkt rekommendationen på tobaksbolaget till behåll från köp, samt dragit ned riktkursen till 290 kronor från tidigare 300 kronor.

Addtech gick ned 8,7 procent, men det var inget att sätta kaffet i vrångstrupen för eftersom aktien handlades exklusive utdelning av avknoppningen Addlife. Fyra aktier i Addtech ger rätt till en Addlife-aktie.

Micro Systemation föll 2,2 procent efter att utvecklingschefen Örjan Gatu sålt 110.000 B-aktier. Gatu har därefter knappt 430.000 B-aktier och 220.000 teckningsoptioner.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom