Uppåtrekyl på börsen

2016-03-11 10:03 Affärsvärlden SIX
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen har inlett klart högre på fredagen efter gårdagens svängiga session som avslutades i moll i spåren av att ECB avlossade ett paket med nya åtgärder. På bolagsfronten har Cristina Stenbeck lämnat två ordförandeposter inom Kinnevik-sfären.

SIX Generalindex var klockan 09.59 upp 1,4 procent till 469 medan OMXS30-index ökade 1,7 procent till 1.408. Omsättningen var 2,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Torsdagseftermiddagens ECB-besked gav initialt bränsle till börserna, då styrräntesänkningen och obligationsköpplanerna var över förväntan, men vid efterföljande presskonferens meddelade ECB-chefen Mario Draghi dock att centralbanken i nuläget inte räknar med att behöva sänka räntorna något mer framöver, något som räckte för marknaden skulle vända börserna till nedgång för dagen.

"Denna gång lyste den omedelbara glädjen med sin frånvaro. Det kan tala för att börseffekten på sikt trots allt blir positiv", skrev Ulf Petersson i Dagens Industri och pekar på att nyheten att ECB ska köpa företagsobligationer bör lyfta börskurserna.

Sektormässigt går bankerna stark i inledningen med Swedbank upp 2,7 procent och Nordea som ökar 3,1 procent.

Dagens bolagsnyhet har varit Cristina Stenbecks avhopp som ordförande i Kinnevik och Millicoms styrelser. Tom Boardman, som har varit styrelseledamot i Kinnevik sedan 2011, föreslås bli ordförande för båda bolagen. Christina Stenbeck har avböjt omval till styrelsen i Millicom men kommer sitta kvar som ledamot i Kinnevik. Millicom reagerade negativt på beskeden och tappade 1,5 procent. Kinnevik var upp 1,6 procent i linje med börsen.

Det har samtidigt blossat upp bråk i Lindabs valberedning sedan Creades representant reserverat sig mot förslagen till omval av styrelseordförande liksom styrelse. Creades är största ägare i Lindab. Representanten har trots det inte föreslagits till att omväljas som ledamot.

"Det är särskilt beklagligt i ljuset av att Creades är bolagets störste aktieägare med cirka 10 procent av aktierna", kommenterade Creades vd Per Frankling. Lindab ökade 1,4 procent.

På rekommendationsfronten har Barclays höjt rekommendationen på Africa Oil till övervikt från jämvikt. Riktkursen 16 kronor upprepas. Aktien inledde över 4 procent upp men föll sedan tillbaka till +3,0 procent efter rapporter om att Tullow Oils borrning vid brunnen Cheptuket block 12A, Kenya, som påbörjades för tre månader sedan färdigställts utan att några betydande kolväteförekomster påträffats.

Fingerprint tappar 3,1 procent efter att Carnegie sänkt riktkursen för aktien till 450 kronor, från tidigare 500 kronor. Banken inleder samtidigt bevakning av norska biometribolaget Idex med köprekommendation och en riktkurs på 15 norska kronor. Carnegie spår att Idex kommer att öka sin marknadsandel från 1 procent i år till 10 vid 2018 och potentiellt nå 20 procent under 2020.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom