Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppåtrekyl på Stockholmsbörsen

2014-10-16 08:50

Kurserna på Stockholmsbörsen har rekylerat upp i öppningshandeln efter gårdagen stora ras som summerades till -2,7 procent för SIX Generalindex.

Stöd kommer från New York-börserna som noterade en kraftfull återhämtning under slutet av onsdags, efter att ha varit ned omkring 3 procent som mest. På bolagsfronten rasar Getinge efter en svag delårsrapport.

SIX Generalindex var klockan 09.38 upp 0,4 procent till 391 och OMXS30-index ökade 0,6 procent till 1.277. Omsättningen var 2,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Rapportsäsongen inleddes på allvar i går med rapport från SKF och på torsdagen har ytterligare tre storbolag redovisat kvartalssiffror inför öppning.

Medicinteknikföretaget Getinge redovisade ett ebita-resultat på 920 miljoner kronor i det tredje kvartalet där det väntade värdet låg vid 1.015 miljoner kronor, enligt konsensus. Getinge meddelade samtidigt att den organiska volymtillväxten 2014, sammantaget för koncernen, inte kommer att nå prognosen från föregående rapport som var cirka 4 procent. Orderingången kom in i linje med väntat.

"Hela marknaden mycket osäker nu, men vi räknar med en negativ reaktion på det här", sade Swedbanks hälsovårds analytiker Johan Unnerus till SIX News inför börsöppning. Aktien tappade 9,3 procent.

Även nätkameraföretaget Axis lönsamhet var svagare än väntat med ett resultat före skatt på 253 miljoner kronor för det tredje kvartalet, att jämföra med 262 miljoner som var väntat i analytikerkåren.

För årets första nio månader är tillväxttakten 15 procent. Aktiviteten på marknaden och tillströmningen av nya projekt gör att Axis syn på marknadens nuvarande tillväxttakt är oförändrad. Axis föll 1,9 procent.

Fastighetsbolaget Fabege redovisade ett förvaltningsresultat på 191 miljoner kronor i tredje kvartalet, där väntat var 195 miljoner kronor bland analytikerna, enligt SIX News/Inquiry Financials enkät.

Fabege kommer att leverera ett bra resultat "inte bara för 2014 utan även nästkommande år", med väsentliga bidrag från såväl förvaltning som förädling och transaktion, spådde vd Christian Hermelin i dagens delårsrapport. Aktien reagerade svagt positivt och steg 0,3 procent.

Internetmäklaren Avanza redovisade ett rörelseresultat på 71 miljoner kronor för det tredje kvartalet, nästan i linje med samma period i fjol då rörelseresultatet var 73 miljoner. Aktien var oförändrad.

På analysfronten har Goldman Sachs höjt rekommendationen för H&M till neutral, från tidigare sälj, efter gårdagens försäljningsrapport. Aktien steg 1,4 procent.

SKF har fått sänkta riktkursen från både Deutsche Bank och Citi Research i spåren av onsdagens delår och retirerade 1,5 procent.

På de mindre listorna har oljebolaget Shamaran Petroleum meddelat att de avser genomföra en nyemission om 75 miljoner kanadadollar, motsvarande cirka 477 miljoner kronor. Nyemissionen stöds av större aktieägare som Lorito Holdings, Zebra Holdings och Lundin Petroleum. Shamaran rasade 27 procent.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom