Uppdrag: Charma Aktiesverige

Med Lars-Erik Forsgårdhs sorti från Aktiespararna på måndag den 18 september går en epok i graven. Men efter sig lämnar han en organisation som plågas av interna strider och medlemsflykt. Ska efterträdaren Elisabeth Tandan lyckas vända den negativa trenden?

”Nu gäller bara blicken framåt”, löd Elisabeth Tandans budskap när hon tidigare i år presenterade sig som blivande vd i Aktiespararna. Men när hon inom kort tar plats bakom föregångaren Lars-Erik Forsgårdhs skrivbord lär hon snabbt bli varse hur svårt det kan vara att lämna det förflutna bakom sig. Samtidigt som Forsgårdh passerar ut genom dörrarna på kansliet på Rådmansgatan i Stockholm plågas Aktiespararna nämligen av sin kanske allvarligaste kris i verksamhetens 40-åriga historia.

Antalet medlemmar har rasat från toppnivåer på 140 000 år 2000 till 80 000 i fjol. Kräftgången har fortsatt även i år och enligt uppgifter till Affärsvärlden är siffran nu nere i 76 000. Medlemsutvecklingen har tidigare följt upp- och nedgångar på aktiemarknaden. Men den här gången är det annorlunda. Trots treårig uppgång på Stockholmsbörsen sviker medlemmarna. Minskat direktsparande i aktier och ändrat sparbeteende är orsaken, enligt Sten Trolle, styrelseordförande i Aktiespararna.

– Svenskarna är trygghetsfixerade och satsar hellre på ränte- och garantiprodukter, säger han.

Det räcker dock knappast som förklaring till det dramatiska tappet. Faktum är också att Aktiespararna behöver dammas av. Där organisationen tidigare var ensam om att sprida kunskap via bland annat aktieträffar konkurrerar den i dag med massor av aktörer som erbjuder analystjänster och information via nätet. Ännu strömmar dock besökarna till Aktiespararnas cirka 1 000 årliga aktieträffar.

– Men de som kommer är bara pensionärer, suckar en företrädare för en av organisationens lokala föreningar. Ungdomarnas minskade intresse syns även hos närstående Unga Aktiesparare där antalet medlemmar minskat från 24 000 till 7 000 på sex år.

I ett försök att vända medlemsutvecklingen har Aktiespararna kört i gång ett förnyelseprogram. Här ingår bland annat ett nytt idépolitiskt program men också en förstärkt satsning på fondsparare. En tveksam strategi med tanke på att de per definition är passiva när det gäller sina placeringar.

Ute på lokalföreningarna finns det oro för att nya vd:n Elisabeth Tandans brist på aktiekunskap kan få även de äldre medlemmarna att tappa lusten. Tandan är visserligen civilekonom men har enligt egen uppgift ingen större erfarenhet av börsen. Någon bolagsstämma har hon aldrig besökt. Bilden blir inte bättre av att organisationen överlag håller på att tappas på kompetens. Efter sparkade chefsjuristen Lars Milbergs och Forsgårdhs sorti är chefen för bolagsbevakningen, Gunnar Ek, enda kvarvarande person med tung aktiekunskap i organisationens ledning.

– Det är inte kansliet som ska stå för aktiekunskap utan i första hand vår tidning och våra utbildningar. Om vi skaffar kompetens in- eller utifrån är underordnat, säger Sten Trolle.

Kritiken mot Tandans brist på aktiekunnande måste anses vara förhastad. Att en vd inte behöver kunna en bransch för att vara framgångsrik finns det många exempel på. Lägg till att det är näst intill omöjligt att locka välbetalda aktieexperter ur bankvärlden till en ideell organisation.

– Jag vet inte ens om jag hade åtagit mig ett rekryteringsuppdrag. Det är allmänt svårt att rekrytera chefer till ideella organisationer med ofta diffusa mål. Ideella organisationer har allmänt ett dålig rykte, säger en välkänd chefsrekryterare som inte vill framträda med namn.

Enligt honom kan det ha varit ledaregenskaperna som gjorde att hon fick jobbet.

I en intervju med Aktiespararen beskriver Elisabeth Tandan sig själv som bra på att leda folk och att hon starkt tror på gruppens kraft. Hon har tidigare även arbetat som managementkonsult med inriktning på organisationsförändringar. Hennes senaste jobb som affärsområdeschef på försäkringsbolaget Marsh handlade mycket om ledarskap. Och om det är något som Aktiespararna behöver är det just ledarskap. Efter tidigare turer kring tillsättning av vd och styrelseordförande är organisationen djupt splittrad i förespråkare och motståndare till Forsgårdh och Trolle.

Motståndarna är fortfarande upprörda över sättet som Aktiespararnas andra starke man, chefsjuristen Lars Milberg sparkades och hur Forsgårdh körde över valberedningen i dess arbete med att få fram en ny styrelseordförande. Lokalt råder det också missnöje över regionchefernas makt. Förespråkarna menar att de behövs för att hålla ihop verksamheten.

Hur stort missnöjet är bland de cirka 900 ideella medarbetarna på de lokala avdelningarna är oklart. Men den kritik som framkommit hittills borde vara en tillräcklig varningsklocka för Elisabeth Tandan. Minskar det ideella stödet riskerar organisationen att tappa en viktig kraft för nyrekryteringar av medlemmar.

Den senaste kongressen bidrog inte till att minska misstron mot ledning och styrelse. Röster ur motståndarlägret hävdar att styrelsen använde sig av oschyssta metoder när den drev igenom instiftandet av en fond på 15 miljoner kronor. Fonden ska öka kunskaper bland svenska ungdomar om deras privatekonomi. Kritikerna hävdar att punkten inte fanns upptagen på föredragningslistan och att förslaget röstades igenom strax efter midnatt då många av kongressombuden hade hunnit lämna årsmötet. Enligt Sten Trolle handlar det om ett missförstånd. Fonden var egentligen ingen beslutspunkt för kongressen utan en informationspunkt hävdar han.

– Det blev olyckligt, säger Trolle.

Det som retar gallfeber på oppositionen är att det blir Forsgårdh som blir ordförande för fonden och att han därmed behåller sitt inflytande över Aktiespararna. Styrelseposten i kombination med att han fortsätter företräda Aktiespararna i flera internationella organisationer sägs bädda för att Forsgårdh inte tänker släppa greppet om organisationen.

– Nej, det är inte så det fungerar. Föreningarna står oberoende från varandra, blir avgående Lars-Erik Forsgårdhs korta svar till Affärsvärlden.

För Elisabeth Tandan blir den största utmaningen att fylla tomrummet efter Lars-Erik Forsgårdh. Han har beskrivits som sur och butter, skarp men humorlös, prestigefylld och en människa som tar allt på allvar. Men faktum är att han gjort Aktiespararna till en tung maktfaktor inom svenskt näringsliv. Till hans största troféer räknas den stoppade försäljningen av Volvo till Renault 1993. I slutet på 1990-talet retade han gallfeber på Wallenbergarna när han försökt stoppa fusionen mellan Astra och Zeneca. Aktiespararna var också tidigt ute med att driva krav om bolagsstyrning som i dag blivit en del av bolagskoden. Ingen annan har med sådan envishet drivit småspararnas intressen på bolagstämmorna som Forsgårdh.

Under årens lopp har många börsdirektörer varit uppe på Aktiespararnas huvudkontor för att bättra på relationerna. På besökslistan syns till och med Cristina Stenbeck.

– För en börsbolagschef är det en mardröm att bli hudflängd av representanter från Aktiespararna på en bolagsstämma. I viktiga frågor som ersättningsprogram eller bud finns det knappast något bolag som inte i förväg förankrar sig hos Aktiespararna, säger Bengt Rydén, tidigare chef för Stockholms Fondbörs och numera styrelseordförande i Sjunde AP-fonden.

Enligt honom har Aktiespararna under de senaste tio åren blivit alltmer taget på allvar. De har varit ett salt på aktiemarknaden och vågat stå för avvikande uppfattningar kombinerat med bra analytisk kompetens. Rydén tror att organisationen även utan Forsgårdh kommer att spela en viktig roll.

Trots sjunkande medlemssiffror behöver Elisabeth Tandan knappast oroa sig för ekonomin. Tack vare försäljningen av Aktiespararna Fondkommission år 2000 förfogar organisationen över likvida medel och värdepapper för närmare 270 miljoner kronor. När det gäller aktierna är en stor del placerade i Avanzaaktier vilket går tvärtemot det organisationen lär ut till sina medlemmar: att sprida riskerna.

Till Lars-Erik Forsgårdhs förtjänster räknas även att han varit extremt synlig i media. Tandan saknar den erfarenheten och kommer knappast att få samma genomslag. Mera troligt är att det blir styrelseordföranden som framöver kommer att överta rollen som talesman. En ny ordförande efter Trolle ska väljas 2007 och jakten lär redan vara i gång. Forsgårdh är inte längre aktuell. Öresunds vd Mats Qviberg var med sin pr-förmåga för många en självklar kandidat men sågades av ordföranden i Aktiespararnas valberedning. Med Qviberg hade organisationen behållit sin aktiekompetens men också fokuserat mer på det som allra mest intresserar aktiespararna: att tjäna pengar på aktier.

Klart står att den blivande ordföranden kommer att spela en betydligt mera aktiv roll än sittande ordförande Sten Trolle. Han har kritiserats för att göra det Forsgårdh vill.

– Lars-Erik är en väldigt duktig talesman. Jag har inte haft intresse att stå i rampljuset. Jag tror inte på dubbelkommando. Men dyker det upp en kandidat till ordförandeposten kan det mycket väl bli han eller hon som tar en aktiv roll. Men det får bli en diskussion mellan Elisabeth och styrelsen, säger Sten Trolle. Han hävdar att han visst varit aktiv bakom kulisserna och att han varit pådrivande vid försäljningen av Aktiespar Fondkommission till HQ.se (i dag Avanza).

En öppen fråga förblir om sittande ledning med Lars-Erik Forsgårdh i spetsen inte ändå kommer att behålla greppet om Aktiespararna.

– Absolut inte. Det är en fullständigt absurd situation att vi skulle ha en vd med en gammal vd som överrock, säger Trolle.

Kan Elisabeth Tandan lita på det?Elisabeth Tandan Familj: Gift och två barn. Ålder: 42 år. Bor: Norr om Stockholm. Karriär: Civilekonom, affärsområdeschef i försäkringsbolaget Marsh, managementkonsult på Cap Gemini Ernst & Young, försäljning och affärsutveckling på IBM. Fritid: Golf, skidor, motion. Aktuell: Tillträder den 18 september som vd för Aktiespararna. _____________________________________________________________ Medlemmarna flyr * 76 000 medlemmar 2006. * 140 000 medlemmar 2000. * Cirka 900 ideella medarbetare. * 150 lokala föreningar. * Världens största aktieägarorganisation, räknat som andel av befolkningen. * Ordförande: Sten Trolle.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco