Uppför dig som folk på kontoret

Den som tror att det är okej att äta tacos vid skrivbordet och diskutera sitt kärleksliv i mobilen bör läsa Etikett på jobbet.
– Många unga har svårt att förstå att man måste anpassa sig, säger Magdalena Ribbing, som har skrivit boken.

Ny teknik i form av mobiler och datorer och de allt större kontorslandskapen har förändrat atmosfären på arbetsplatsen.

– Vi har förvandlats till ett icke-hälsande folk, som stirrar in i datorskärmen och reducerar arbetskamraterna till möblemang, säger Magdalena Ribbing, expert på vett och etikett.

Ett växande antal frågor om arbetslivet till Magdalena Ribbings frågespalt på Dagens Nyheters sajt gav henne idén att det behövs en etikettbok speciellt för kontoret.

Snusk och slarv i gemensamma utrymmen, gnäll, lukter och äckligt beteende är på topplistan. Liksom högljutt mobilprat.

Alla pratar om vad som helst i sina mobiler precis hela tiden och överallt, till och med på sammanträden. Och det blir bara värre, förefaller det Magdalena Ribbing. Fast hon har inte upplevt det själv.

I mobilhyfs ingår inte bara att stänga av störande signaler och tala dämpat, du bör också låta bli mobilen om du redan är inbegripen i ett samtal.

– Om du svarar nedvärderar du dem du talar med.

Så var det ju även på gamla fasta telefoni-tiden. Varför vinner telefonen över den fysiskt närvarande människan?

– Det är lockelsen i det okända.

Magdalena Ribbing tror att människor som klipper naglarna vid skrivbordet inte förstår vad de gör och att dagens yngre saknar grundläggande skolning hemifrån.

– För min generation, jag är 71 år, är det självklart att individen inte är det viktigaste utan sammanhanget. För många som är unga i dag är det svårt att förstå att man inte har sin egen rätt till allting.

Men det finns hopp. Magdalena Ribbing tolkar det stora intresset för hennes rådgivning som att framtiden för hyfs och vett är ljus.

– I början kunde jag få heta sur kärring som inte fattade någonting, för att jag har en borgerlig uppväxt, bara mitt efternamn retade folk. Men numera får jag nästan bara höra att jag är så klok, det är trevligt!

Har du själv någon olat du får kämpa med?

– Inte vad jag vet.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets