Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Uppgång att vänta på Stockholmsbörsen

2017-07-17 08:50
Stockholmsbörsen Foto: Jörgen Appelgren

Terminerna pekar upp efter ett facit på nästan plus 2 procent för OMXS30 förra veckan. Sommarens huvudsakliga rapportvecka står för dörren, med tre verkstadsjättar kring lunch och medicinteknikbolaget Getinge som kom in svagare än förväntningarna på morgonen. I Asien råder blandade börsrörelser med stöd av stark kinesisk makrodata, medan Japanbörsen håller stängt.

Med cirka en halvtimme till öppning indikerade Europaterminerna en öppning på överlag mellan +0,1 och +0,4 procent. IG:s förhandel indikerade en öppning på +0,2 procent för OMXS30.

USA-börserna steg under fredagskvällen efter den svenska börsens stängning. Bankerna handlades dock ned något under fredagen efter flera amerikanska storbankers rapporter, till skillnad från styrketecken från både DNB och SEB i deras delårsrapporter i förra veckan.

På makronivå handlas Nordsjöoljan strax över 49 dollar per fat.

Bland ej rapportrelaterade bolagsnyheter kan nämnas att Astra Zenecas vd Pascal Soriot, som i förra veckan ryktades vara på väg till Teva varvid aktien backade flera procent, enligt källor till Bloomberg planerar att fortsätta som vd för Astra Zeneca under överskådlig framtid.

Klädföretaget Hennes & Mauritz försäljning steg i linje med tidigare bedömning med 7 procent i juni, jämfört med samma månad i fjol när försäljningstillväxten var 8 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med just 7 procent.

H&M har beslutat att framöver hålla kapitalmarknadsdagar. Bolaget har även bestämt sig för att sluta publicera koncernens försäljningsutveckling per månad.

Alfa Laval rapporterar klockan 11.45. Den tyska konkurrenten Gea vinstvarnade i lördags genom att sänka helårsprognosen för rörelseresultat, dock till synes i hög utsträckning som en följd av bolagsspecifika problem.

Sandvik har träffat en överenskommelse om att sälja sin transportbandsverksamhet inom Mining Systems, vilket inkluderar den närliggande specialistaffären för transportbandssystem i finska Hollola.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom