Uppgång i korten trots höjda Kinatullar

Stockholmsbörsen stod på fredagsmorgonen inför en öppning tydligt uppåt trots att USA:s president Donald Trump gjort allvar av sitt hot att höja tullarna på import från Kina. Samtalen fortsätter dock och än har förhandlarna några veckor på sig diskutera innan tullarna börjar bita på allvar.
Uppgång i korten trots höjda Kinatullar - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Med 40 minuter kvar till börsöppning pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index 0,8 respektive 0,9 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,7 procent för Stockholms OMXS30-index.

Det senaste handelsdygnet blev svängigt i både USA och Asien. Amerikanska S&P 500-indexet var som mest ned omkring 1,5 procent, men slutade dagen med en mer beskedlig nedgång på 0,3 procent.

”Marknaden är självfallet orolig men tar ändå viss tillförsikt i att samtalen fortsätter och många hoppas att dagens tullhöjning ska bli det yttre tryck som till sist får parterna att komma överens. I bakgrunden finns också förhoppningen att om handelssamtalen går överstyr så kommer Fed att bli ännu mjukare och kanske till och med börja öppna upp för räntesänkningar”, kommenterar SEB situationen i ett morgonbrev.

I Asien återhämtade japanska Nikkei delvis en nedgång på som mest 1 procent och var på morgonen ned 0,3 procent. De kinesiska börserna steg dock över 3 procent sedan Vita huset aviserat nya möten mellan toppförhandlarna på fredagen.

På svensk hemmaplan har rapportfloden avtagit. Teknikkonsulten Sweco redovisade dock en ökning av ebita-resultatet till 531 miljoner kronor (408) och en organisk tillväxt om cirka 5 procent.

Lucara Diamond, som utvinner rådiamanter i Botswana, sålde diamanter för 48,7 miljoner dollar i det första kvartalet. Nettoresultatet landade på 7,4 miljoner dollar (-7), enligt delårsrapporten.

Catellas totala intäkter uppgick till 454 miljoner kronor (442) i det fösta kvartalet. Rörelseresultatet minskade till 62 miljoner (81) till följd av lägre rörliga intäkter och ökade fasta kostnader, uppger bolaget.

Investmentbolaget Medcap redovisar ett resultat efter skatt på 19 miljoner kronor för det första kvartalet (11). Ebitda-resultatet blev 41 miljoner kronor (22,3), med viss draghjälp från övergången till IFRS16-regler.

Gruvbolaget Endomines ska genomföra en nyemission om 165 miljoner kronor för att finansiera prospektering samt utvecklingen av sin amerikanska verksamhet. Teckningskursen är 3:50 kronor per aktie. Aktien stängde till kursen 5:44 kronor på torsdagen.

Bland dagens rekommendationsändringar märks att Handelsbanken höjt sin rekommendation för Lagercrantz till köp från behåll. Riktkursen höjs till 130 kronor (110) efter torsdagens bokslutsrapport. Vidare har Pareto höjt riktkursen för Raysearch till 120 kronor (100) med upprepad behållrekommendation.

Flertalet analytiker upprepar rekommendationer och riktkurser för Swedish Match efter gårdagens kvartalsresultat.

När de amerikanska börserna öppnar debuterar skjutsdelningsbolaget Uber på New York Stock Exchange. Priset i den just avslutade nyemissionen hamnade på 45 dollar per aktie, i den nedre delen av intervallet 44-50 dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets