Uppgång väntas på börsen

2016-03-04 07:22 Affärsvärlden SIX
Nasdaq OMX. Foto: All over press

Stockholmsbörsen väntas komma att öppna uppåt på fredagen. Kalendern för dagen är tunn, men under eftermiddagen väntas den viktiga sysselsättningsstatistiken från USA.

Med knappt 30 minuter kvar till öppning indikerade förhandeln hos IG Markets i Stockholm på en öppning 0,6 procent högre. Terminerna för de ledande Europabörserna pekar uppåt. Med en knapp halvtimma till öppning signalerade terminerna för London- och Frankfurtbörsen uppgångar på 0,6 procent vardera medan motsvarande notering för Parisbörsen pekade mot en uppgång på 0,4 procent.

USA-börserna återhämtade sig under den senare delen av torsdagens handel och stängde på något högre nivåer. Energibolagen var vinnare, men även finansbolagen stärktes.

Oljepriserna rekylerade upp från nedgångar i den europeiska sessionen under gårdagen och har under morgonen på fredagen fortsatt uppåt.

På Asienbörserna noteras stigande kurser med få undantag. Storleken på uppgångarna är i varierande grad med Tokyobörsen upp i en hävdad tendens.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för Sandvik till sälj från tidigare neutral. Vidare har Nomura inom samma sektor sänkt sin rekommendation för ABB till minska från tidigare neutral.

Lundin Mining köper en del i ett serbiskt Freeport-McMoran projekt för maximalt 263 miljoner dollar.

Citigroup har höjt sin riktkurs för Saab till 326 från tidigare 298 kronor med en upprepad köprekommendation.

Loomis aktie framstår enligt Dagens Industri inte som attraktiv trots gårdagens kursras. Under gårdagen tappade aktien 17 procent. "De väljer att samla i ladorna efter fem år med kraftigt stigande börskurser", skriver tidningen. Vidare konstateras att strukturella förändringar där betalningar i dag ofta sker genom swish eller med kort istället för med kontanter.

Mycronic har fått en order på en FPS-maskritare. Prisnivån för en FPS ligger på mellan 1,5 till 4 miljoner dollar.

Rottneros investerar 98 miljoner kronor i en miljövänlig biobränslepanna som beräknas stå färdig för att tas i drift runt halvårsskiftet 2017.

Det krävs hårdare åtgärder, som konsolidering och omstruktureringar, för att få upp lönsamheten i Systemair spår Dagens Industri. Systemair släppte under gårdagen sin rapport för det brutna tredje kvartalet som fick ett kallt mottagande på marknaden.

Karolinska Developments portföljbolag Akinion stoppar vidare utveckling av läkemedelskandidaten AKN-028 av säkerhetsskäl. Som en följd av det kommer verkligt värde på bolagets portfölj att minska med 78 miljoner kronor.

Leo Vegas har beslutat att notera bolaget på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North den 17 mars. Mobilspelbolaget får ett beräknat marknadsvärde i intervallet 2,8 till 3,2 miljarder kronor. Prisintervallet för aktien, som fastställs på noteringsdagen ligger mellan 28 till 32 kronor.

Klockan 14.30 släpps den viktiga amerikanska sysselsättningsstatistiken som kan ge ledtrådar om hur ekonomin utvecklas och vad Federal Reserve kan komma att ge bidrag till vad de kommer att ta för beslut vid kommande räntemöten. Enligt Dow Jones Newswires väntas sysselsättningen i februari ha ökat med 200.000 personer.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom