Uppgångar för ädelmetaller

Metallpriserna vandrar olika vägar på tisdagen. Medan ädelmetallerna stiger faller basmetallerna tillbaka.

De geopolitiska konflikterna, Ukraina/Ryssland och Israel/Palestina, lyfter återigen fram ädelmetaller som attraktiva, säkra hamnar för investeraren.

I dag kan sanktionerna mot Ryssland komma att utökas ytterligare, då ämnet är uppe på agendan under ett EU-toppmöte i Bryssel. Det som nämnts tidigare är möjliga sanktioner mot finans- energi- och försvarssektorerna.

Veckans tunga makropunkter behöver dock avklaras innan några större rörelser syns på marknaderna, menar flera analytiker, då dessa kan ge effekt. Bland annat kommer amerikanska BNP-siffror och Fed-besked på onsdag, och inköpschefsindex och amerikansk sysselsättningsstatistik på fredag.

”Guldet kommer att hålla sig inom snävt intervall fram till Fed-mötet och den ekonomiska statistiken senare i veckan”, säger till exempel Mark To vid Wing Fung Financial Group till Reuters. ”Fram tills dess kommer vi se guldet nära 1.300 dollar då det verkar vara en stark stödnivå på grund av de geopolitiska spänningarna”.

Basmetallpriserna är på nedgång efter en blandad utveckling på måndagen.

Kopparn får stöd av spekulationer om att en ökad fordonsförsäljning globalt leder till större efterfrågan på den röda metallen. Hwang Il Doo vid Korea Exhange Bank Futures säger att oväntat bra rapporter från fordonstillverkare signalerar om en stark efterfrågan, skriver Bloomberg.

Goldman Sachs spår en neutral utveckling för råvaror, däribland industrimetallerna, och konstaterar att inte alla båtar väntas stiga med tidvattnet som skapas av en global förbättring i ekonomin. Priserna, menar GS, kommer att bestämmas av mer strukturella utbudsfaktorer. Nickel pekas ut som en vinnare, och fortfarande pekas det indonesiska exportförbudet ut som en stor faktor i det hela.

De sydafrikanska metallarbetarna återvänder i dag till jobben efter en fyra veckor lång strejk som satt spår i landets ekonomi.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.