Uppgångarna på Wall Street höll i sig

2016-02-17 06:16 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

New York-börserna stängde nära intradagshögsta på tisdagen efter att ha haft långhelgen med anledning av Presidents Day på måndagen.

I kontrast till den senaste tidens tendens orkade övriga marknaden hålla emot trots att oljepriset tappade väsentligt under handelsdagen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 1,4 procent till 16.196. Det bredare indexet S&P 500 var upp 1,6 procent till 1.896 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 2,3 procent till 4.436.

Tioårsräntan var 5 punkter högre vid 1,78 procent medan trettioårsräntan var 7 punkter högre vid 2,65 procent.

Stigande oljepriser var en av anledningarna till den lättade stämningen på världsmarknaden under måndagen. Råoljepriserna vände dock ned under tisdagen efter att marknaden med viss besvikelse mottog den senaste rapporteringen kring produktionssamtal som förts mellan diverse storproducenter.

En av dagens sämsta sektorer var således olja och bland jättarna noterades Chevron ned 0,7 procent medan Exxon Mobil syntes 0,2 procent högre.

Verkstadssektorn gick det bättre för och bland Dow-komponenterna toppade Boeing och Caterpillar vinnarlistan med uppgångar på 3,6 respektive 3,2 procent.

Finanssektorn hade också en stark dag med uppgångar för Goldman Sachs på 2,0 procent och JP Morgan upp 1,5 procent. På Nasdaq gav en uppgång i Apple om 2,7 procent stöd till indexet.

Läkemedelsjätten Pfizers dotterbolag Wyeth förlikar för 785 miljoner dollar. Det historiska ärendet som förlikas rör läkemedelsrabatter för läkemedlet Protonix inom det amerikanska ersättningssystemet Medicaid under perioden 2001 till 2006. Pfizer reviderar ned resultatutfallet för 2015 till följd av uppgörelsen. Aktien noterades dock relativt opåverkad på +1,5 procent.

I eftermiddagens makroflöde var utfallet svagare än väntat för en populär indikator för tillverkningssektorn i New York-området. New York Empire State tillverkningsindex för februari inkom på nivån -16,64, en förbättring från januari månads oreviderade -19,37 men sämre än de -10,0 som var förhandsförväntningarna i marknaden.

Det amerikanska husmarknadsindexet NAHB uppgick till 58 i februari. Det kan jämföras med marknadens förväntningar som låg vid 60 och med förra månadens reviderade utfall på 61 (preliminärt 60).

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom