Uppgifter: EQT närmar sig börsen

EQT:s börsnotering närmar sig med stormsteg, enligt källor till Affärsvärlden. "Det lutar mot en dubbelnotering i Zürich och Stockholm. De är ute och träffar investerare, i första hand AP-fonderna", säger en källa.

Enligt Affärsvärldens källor ligger EQT:s börsnotering mycket nära i tiden.

– Det lutar mot en dubbelnotering i Zürich och Stockholm. De är ute och träffar investerare, i första hand AP-fonderna, säger en källa till Affärsvärlden.

EQT avböjer att kommentera de nya uppgifterna.

Nedanstående artikel publicerades första gången i nummer 49 2018.

Det började redan förra våren. En av EQT:s medgrundare, Jan Ståhlberg, sa att det var dags att tagga ned och lämna sitt partnerskap och sin styrelsepost i det ansedda riskkapitalbolaget. Under hösten, den 10 september, meddelade EQT att man gör förändringar i styrelsen. Den förre Scaniachefen Leif Östling lämnade den styrelseplats han haft sedan 2012.

Två nya ledamöter presenterades: Edith Gordon, tidigare hr-chef på Goldman Sachs och därmed specialist på ersättningsfrågor, partnerskap och företagskultur på den amerikanska finansmarknaden, samt Gordon Orr, ansvarig för Kina på McKinsey och djupt förankrad i en del av världen där EQT ser stora expansionsmöjligheter.

Europa, personifierat av Jan Ståhlberg och Leif Östling, fick därmed ge vika för USA och Asien i EQT:s högsta instans.

Meddelandet i september slutade dock inte där. Den dåvarande vd:n Thomas von Koch beskrev EQT:s arbete för att växa internationellt och framtidssäkra det riskkapitalbolag som hittills har fått understöd av Wallenbergs Investor. I det sista stycket skriver han att EQT har börjat undersöka möjligheterna att stärka bolagets balansräkning, vilket i klartext betyder att ta in externt ägarkapital.

Konklusionen: EQT har växt ur sin gamla kostym som det stått Norden och Europa på. Både kunder och investeringsmöjligheter är nu globala och för detta krävs en breddning geografiskt, strategiskt och kapitalmässigt.

I media tolkades detta omedelbart som att EQT ska börsnoteras.

En bekräftelse på det kom så sent som i december då EQT meddelade att Thomas von Koch avgår, men stannar kvar i bolaget. Orsaken är de företstående ägarförändringarna.

– Thomas har varit vd i fem år och slitit väldigt hårt. När vi nu står inför eventuella förändringar, där en börsnotering är ett av flera alternativ, uppstår frågan om hur länge han ska sitta kvar som vd. En vd måste vara beredd att stanna flera år efter en börsnotering. Thomas har kommit fram till att han inte är beredd att åta sig det, säger EQT:s kommunikationschef Jessica Ölvestad.

Thomas von Koch har tidigare uttryckt sig skeptiskt om en börsnotering. Hans avgång väcker därför frågor om bolaget har kommit ett steg nämare ett sådant beslut.

Läs mer om EQT:s noteringsplaner här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.