Uppgifter: Fiat Chrysler höjer budet till Renault

Enligt källor kommer "ett förbättrat affärsförslag" aviseras.
Uppgifter: Fiat Chrysler höjer budet till Renault - fiat-chrysler-700_binary_6947282.jpg

Fiat Chrysler överväger att erbjuda Renault en särskild utdelning och förstärkta jobbgarantier för att övertyga den franska regeringen om att en affär mellan biltillverkarna skulle vara ömsesidigt fördelaktig, enligt Reuters källor.

Franska regeringen har uttryckt sig positivt kring att lyssna på vad italiensk-amerikanska Fiat Chrysler har att erbjuda i och med det bud som lades på Renault, där franska staten äger 15 procent. Men för att säkra upp att inte politikerna sätter sig på tvären kommer nu en särskild utdelning och just de jobbgarantier som finansminister Bruno Le Maire efterlyst, att aviseras i ett förbättrat affärsförslag, enligt Reuters källor.

Källorna kunde dock inte gå in närmare på hur stor en särskild utdelning skulle kunna bli för att gifta ihop bilkoncernerna i en affär som skulle göra det nya bolaget till världens tredje största fordonskoncern.

Enligt det förslag som lämnades av Fiat Chrysler förra måndagen ska ett nytt bolag ägas i en holdingbolagsstruktur med ett holdingbolag registrerat i Nederländerna. Ägandet i moderbolaget ska vara 50 procent vardera. Fiat Chrysler föreslår också att huvudkontoret förläggs till en för bolagen “neutral” stad, som London. Också här har dock Renaults franskstatliga storägare haft invändningar och föreslagit Paris, något Fiat Chrysler nu också ska kunna tänkas vara villiga att gå med på.

Även den populistledda italienska regeringen har uttryckt initial positivitet kring affären, likt de franska motparterna med visst varsel för att jobb inte får riskera försvinna från landets fabriker.

Renaults aktie handlades upp 1,1 procent, mot strömmen på en fallande Parisbörs. I Milano var samtidigt Fiat Chryslers aktie ned 0,8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG