Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppgifter: Regeringen godkänner amorteringskravet

2017-11-14 11:31
Per Bolund, (MP) finansmarknadsminister, och Magdalena Andersson, (S) Sverige finansminister. Foto: BYRMO CAROLINA / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Regeringen kommer säga ja till det skärpta amorteringskravet.

Det uppger nu en mycket centralt placerad regeringskälla till Dagens industri. Priset för att gå emot Finansinspektionen bedöms vara allt för högt.

På måndagen fattade Finansinspektionens styrelse enhälligt beslutet att införa ett skärpt amorteringskrav från 1 mars nästa år.

Regeringen avgör frågan och en del har trott att ett införande så nära in på valet skulle bedömas vara alltför politiskt riskfyllt, särskilt då oppositionen sagt bestämt nej.

Men finansdepartementet är helt inställt på att ge grönt ljus till det nya amorteringskravet.

"Vi har i bred politisk enighet gett Finansinspektionen mandatet att hantera den finansiella stabiliteten. Ska vi då dra tillbaka det mandatet och i praktiken underkänna deras omdöme. Då raserar vi hela den ordning som byggts upp under 6-7 års tid", säger Di:s källa.

"Här står mer på spel än bara det här förslaget. Det är en hel ordning som prövas. Att skjuta den i sank första gången den ska prövas är rejält oförnuftigt", fortsätter källan.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom