Uppgifter: Starkt stöd för sänkt ECB-ränta

2016-02-12 14:54 Affärsvärlden SIX

Det finns ett starkt stöd inom ECB för att sänka inlåningsräntan i samband med det kommande penningpolitiska mötet i mars. Åtgärden bör vara en del av ett paket. Det finns samtidigt fortsatt begränsat stöd för mer radikala åtgärder. Det indikerar centralbankskällor inom ECB, enligt Reuters.

Då de långsiktiga inflationsförväntningarna faller, kommer ECB sannolikt behöva agera och presentera räntesänkningen som en del av ett bredare paket. Vissa åtgärder inkluderar förändringar av tillgångsköpsprogrammet, enligt källorna.

Det finns dock ingen samsyn ännu om vilka ytterligare åtgärder som ska vidtas och den blygsamma ekonomiska återhämtningen är fortsatt i stort sett i spel. Det gör att vissa centralbanksmedlemmar är emot radikala åtgärder. Det kan dock ändra sig om den senaste marknadsturbulensen håller i sig och därmed innebär ett hot mot ekonomin.

ECB har vid upprepade tillfällen sagt att centralbanken ska utvärdera och möjligen omvärdera sin hållning i mars för att bekämpa ihållande låg inflation. Marknaden prisar nu in åtminstone två räntesänkningar där inlåningsräntan når -0,55 procent vid slutet av året, jämfört med nuvarande nivån på -0,3 procent.

"Att inte göra något i mars är väldigt osannolikt", sade ordföranden för en av de nationella centralbankerna till Reuters.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS