Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Upphaussade småbolag

2017-06-13 22:00

Det finns anledning att vara försiktig efter de senaste årens rally i börsens småbolag.

Historiskt sett har det lönat sig att investera i börsens små- och medelstora bolag. Sedan 2003 har Small Cap- och Mid Cap-index genererat 17 procent i genomsnittlig årlig avkastning, jämfört med 9 procent för börsens 30 största bolag, representerade i OMXS30.

Småbolagspremien har bland annat sin grund i att småbolagen har en högre tillväxt och lättare att bygga tillväxt via förvärv. Småbolagen har dessutom en större Sverigeexponering och har ridit på en stark inhemsk konjunktur. De låga räntorna har dessutom gynnat fastighetsaktier som inte ingår i OMXS30.

De kraftiga kursrörelserna kan dock snabbt vändas lika mycket åt andra hållet i dåliga tider. Småbolagen är mindre diversifierade och får svårare att få tillgång till finansiering i sämre tider.

Tabellen listar de 25 högst värderade bolagen på börsen, uttryckt som rörelsens skuldfria värde i relation till rörelseresultatet, ev/ebit, baserat på analytikernas prognoser för 2017 i databasen Factset. Som övre börsvärdesgräns har vi satt 1 miljard euro, vilket är börsens gräns för Large Cap.

I topp ligger bolag som precis gått från förlust till vinst, alternativt uppvisar fallande lönsamhet på grund av tillfälliga besvär eller investeringar för tillväxt. Flera bolag som värderas mellan ev/ebit 35 och 40 har redan en hög rörelsemarginal kring 30 procent, och vinsttillväxten bör då i första hand komma från omsättningstillväxt. Några sådana exempel är Invisio, Cellavision, Raysearch och Probi.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom