USA beväpnar kurderna i Irak

Iraks sittande premiärmininster Nuri al-Maliki ställde sig i går frågande till att presidenten Fuad Masoum bett parlamentets vice talman Haider al-Abadi att bilda en ny regering. Samtidigt bekräftade det amerikanska utrikesdepartementet att de mer direkt börjat beväpna kurderna, rapporterar internationella medier.

Al-Maliki sade i ett tal att beslutet var en ”farlig kränkning” av konstitutionen och lovade att ”fixa misstaget”. När al-Maliki i söndags talade i tv och hotade president Masoum med rättsliga åtgärder om han inte gav uppdraget att bilda regering till honom själv intog specialstyrkor strategiska posteringar runtom i Bagdad och den så kallade ”gröna zonen” där parlamentet och USA:s ambassad ligger.

Förberedelserna sågs av flera som ett tecken att al-Maliki var beredd att med hjälp av militären behålla makten. USA utrikesminister John Kerry varnade i går de inblandade aktörerna att allt internationellt stöd av var avhängigt på att processen som är fastlagd i konstitutionen följs.

Al-Maliki har hävdat att han som ledare av den största gruppen i parlamentet har rätten att bilda regering, något som han anser Irak högsta domstol gav honom rätt i på måndagen. Det domstolen sade, förtydligade den sent på måndagen, var att den största gruppen har rätten att bilda regering och att det sedan är upp till parlamentet och politikerna att avgöra vilket block som är störst.

Att flera ledamöter övergav al-Maliki och i stället gav sitt stöd till al-Abadi gör det svårare för al-Maliki att hävda att han är ledare för det största blocket, resonerade bedömare.

I ett uttalande av president Barack Obama sent på måndagen applåderades utnämningen av al-Abadi samtidigt som al-Maliki inte nämndes överhuvudtaget.

Det amerikanska utrikesdepartementet bekräftade i går att de förser det kurdiska självstyret med vapen, men sade ingenting om hur leveranserna går till. AP rapporterade i går med hänvisning till källor att USA förbigått regeringen i Bagdad och gått direkt till kurderna.

Pentagon uppgav i går att de amerikanska bombningarna saktat ned den Islamska Statens, tidigare ISIS, framryckningar men att de inte på något fundamentalt sätt försvagat gruppens slagstyrka. Kurderna har med stöd av det amerikanska flygvapnet nått vissa framgångar på slagfältet och återtagit ett antal samhällen som för några dagar sedan övertagits av IS.

President Obama underströk i går i sitt korta uttalande att någon amerikanska militär lösning på konflikten inte fanns och att den enda lösningen finns hos irakierna själva genom bildandet av en inkluderande regering som representerar alla irakier.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets