Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA: Bildt envis och kvasitung

2010-12-06 08:58

”Mellanstor hund, med attityden som hos en stor hund”. Så beskrivs Carl Bildt av amerikanarna inför ett statsbesök. Det visar dokument som Wikileaks kommit över och SvD granskat.

”Bildt är vida respekterad i Sverige som äldre statsman (han är 60 medan statsminister Reinfeldt är 42) och han har fria händer att driva utrikespolitiken för närvarande. Men han står inte Reinfeldt nära och har begränsad politisk skicklighet”.

Så skriver amerikanska ambassadens högsta politiske tjänsteman, Robert Silverman, inför Bildts Washington-resa i maj 2009 som uppger att utrikesministern har fria tyglar att utforma Sveriges utrikespolitik och att detta ofta resulterar i irritation för Reinfeldts stab som inte i förväg informeras om besluten.

Silverman avslutar promemorian med att sammanfatta; ”Carl Bildt: Medium Size Dog with Big Dog Attitude” – En mellanstor hund, med attityden hos en stor hund.

I september 2009 åker Carl Bildt åter till Washington. Denna gång för att diskutera Afghanistan, Iran och det pågående EU-ordförandeskapet.

Ambassadör Mathew Barzun, som redan träffat Bildt i Stockholm, förbereder Washington, och skriver att Bildt är en självständigt sinnad ”individ som ändå i mycket önskar samarbeta med Förenta Staterna för att lösa ett stort urval av internationella problem”.

Bildt beskrivs vidare som en produkt av det kalla kriget som sedan ungdomens år har ”Ryssland som favoritmål för sin skarpa tunga”. 

Den som ska träffa Bildt ges rådet att komma väl förberedd.

”Bildt har lite tid för småprat och kommer att pröva sin motpart, men är också villig att utbyta idéer om det välkomanas. (…) De som han samtalar med måste vara beredda att trycka på sina viktiga ståndpunkter, eftersom Bildt lätt kan dominera en konversation, spetsad med kommentarer av torr humor.”

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom