Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA-börserna rusade

2020-03-25 07:27
Foto: Richard Drew/TT

De ledande börserna i New York rusade under tisdagen. Förhoppningar om stora finanspolitiska stimulanspaket, samt indikationer att USA:s president, Donald Trump, tycks angelägen om att häva de rådande restriktionerna trots den pågående pandemin gav stöd.

Dow Jones storbolagsindex var vid stängning upp 11,3 procent till 20.685. S&P 500-indexet steg 9,3 procent till 2.446, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 8,1 procent till 7.418.

Det finanspolitiska paketet som diskuterats kan komma att omfatta mellan 1.000 och 2.000 miljarder dollar, enligt CNBC. Paketet har tagits fram med stor brådska för att stötta sjukhus, människor och företag som alla vädjat efter pengar för att hantera de katastrofala effekterna av virusets framfart.

Flera beslutsfattare har uttalat att paketet kan komma att bli färdigt under tisdagen, men att det antagligen kommer att behövas röstas igenom under onsdagen, däribland USA:s finansminister Steven Mnuchin. Talmannen i USA:s representanthus, Nancy Pelosi, framträdde även på CNBC och menade att det fanns "riktig optimism" i kongressen över att ett paket skall kunna bli färdigt.

"Det är inget fel att köpa lite här", sade David Tapper, grundare av hedgefonden Appaloosa Management, till CNBC. Han menar att marknaden kan vara "nära en botten när stimulanspaketet är färdigt… Det kan vara dags att köpa lite, och då menar jag lite", sade han.

Bland enskilda aktier stärktes fordonstillverkaren General Motors närmare 20 procent. GM drar tillbaka sin guidning för 2020 och planerar att nyttja 16 miljarder dollar från bolagets kreditfacilitet i syfte att fylla på kassan under coronaviruspandemin.

Oljebolaget Chevron har meddelat att det sänker sitt investeringsprogram för 2020 med 4 miljarder dollar, eller 20 procent, och drar tillbaka sitt återköpsprogram som en följd av minskad efterfrågan i kölvattnet av coronavirusutbrottet och fallande oljepris. Chevron handlades upp cirka 23 procent.

Mastercard drog tillbaka sin guidning för helåret 2020 och förväntar sig nu en tillväxt om 0-4 procent. Tidigare i januari förväntade sig Mastercard en tillväxt i den lägre änden av 13-19 procent. Trots det dystra beskedet handlades aktien upp 16,6 procent.

Twitter avancerade 4,7 procent efter att mikrobloggbolaget på måndagen meddelat att intäkts- och resultatprognosen för det första kvartalet 2020 dras tillbaka som en följd av coronaviruset.

Undersökningsbolaget IHS Markit uppdaterade sin guidning när man presenterade sin kvartalsrapport. Bolaget förväntar sig nu att hamna i den nedra delen av vad som tidigare kommunicerats och beskrev en "extremt utmanande miljö" för finansbranschen, men lyckades ändå kvarhålla sin utdelning för det första kvartalet. Marknaden belönade bolaget med en uppgång om 28,4 procent.

Boeing revanscherade och steg 20 procent. Ratinginstitutet S&P meddelade att man kommer bli tvungen att ytterligare sänka bolagets kreditrating om produktionen fortsätter vara stoppad mer än två veckor

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 7 punkter till 0,85 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom