USA-börserna väntas fortsätta upp

De ledande amerikanska börserna ser ut att fortsätta upp när onsdagens handel startar men oväntat svaga arbetsmarknadssiffror inför öppningen suddade ut något av dagens tidigare uppgång i terminerna.
USA-börserna väntas fortsätta upp - wall-street-700_binary_6948473.jpg

Siffror inför öppningen från ADP Employer Services visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade klart mindre än vad marknadsaktörer hade trott i Reuters enkät. Den officiella arbetsmarknadsrapporten kommer på fredag.

Dagen före stärktes USA-börserna i New York på bred front i den största dagsuppgången på fem månader efter att Fed-chefen Jerome Powell signalerat att centralbanken är öppen för att lätta på penningpolitiken. Onsdagens arbetsmarknadssiffror ökar förväntningarna om att Fed kommer att sänka räntan. Marknadsreaktionen blev förutom viss press på börsterminerna en extra skjuts ned på dollar och räntor.

En stund före klockan 15 låg terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 båda på +0,3 procent vardera. Nasdaq 100-terminen var upp 0,5 procent.

De asiatiska börserna steg på onsdagen (stängt i Sydkorea och Indien) med stöd från börsuppgången dagen före i USA. Även i Europa satte eftermiddagens amerikanska sysselsättningssiffror press på börserna, och tidigare plusnoteringar förbyttes till en mer oregelbunden utveckling.

Bland enskilda aktier var Apple upp drygt 2 procent i den amerikanska förhandeln. Det föreligger för närvarande ingen risk för att Apple skulle dras in i handelskonflikten mellan USA och Kina med anledning av svartlistning och beskyllningar mot konkurrenten Huawei, sade vd Tim Cook i en CBS-intervju på onsdagen.

Bland andra aktier inom tekniksektorn, en grupp som gick starkt på tisdagens USA-börser, steg Microsoft 1 procent inför handelsstarten. Kundserviceföretaget Salesforce avancerade nära 3 procent efter en kvartalsrapport efter tisdagsbörsens stängning, som slog förväntningarna, liksom bolagets vinstprognos.

Spelbutikskedjan Gamestop föll 29 procent efter att den jämförbara försäljningen i första kvartalet hamnat klart under förväntningarna.

United Health Group klättrade 7 procent efter besked om höjd utdelning från försäkringsbolaget.

Livsmedelsbolaget Campbell Soup fick stöd av ett kvartalsresultat som var bättre än förhandstipsen och aktien ökade drygt 3,5s procent i förhandeln.

På den fortsatta makroagendan i USA finns Markit tjänste-PMI, definitiv siffra, klockan 15.45, ISM tjänste-PMI maj klockan 16.00 och JP Morgan globalt tjänste-PMI maj klockan 17.00. Officiella veckosiffror för amerikanska oljelager kommer klockan 16.30.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book, ett underlag inför nästa FOMC-möte den 18-19 juni, publiceras klockan 20.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.