USA-börserna väntas fortsätta upp efter Mexiko-avtal

De ledande USA-börserna väntas fortsätta upp när handeln inleds på måndagen.
USA-börserna väntas fortsätta upp efter Mexiko-avtal - tjur-wall-street-700_binary_6948925.jpg

President Donald Trump meddelade under natten mot lördagen att ett avtal mellan USA och Mexiko hade ingåtts. Avtalet innebär att USA nu blåser av hotet om att införa importtullar på 5 procent på alla mexikanska varor, vilka skulle trätt i kraft på måndagen.

Vid 14.45-tiden låg terminen för Dow Jones industriindex på plus 0,5 procent, det bredare S&P 500 var upp 0,4 procent och Nasdaq 100-terminen hade ökat 0,6 procent.

De asiatiska börserna avancerade på måndagen med Hongkong i täten för uppgången. Även de större marknaderna i Europa har präglats av uppgångar efter lättnaden i handelsrelationen mellan USA och Mexiko.

I den amerikanska förhandeln följde konjunkturkänsliga fordonsbolag med den europeiska sektorn upp, bland annat avancerade GM, Fiat Chrysler och Ford mellan 1,7 och 2,2 procent. Både Fiat Chrysler och Ford har betydande tillverkning i Mexiko, och aktierna har tidigare tagit stryk till följd av oron kring hotet om tullar från USA mot Mexiko.

En fusion mellan italiensk-amerikanska Fiat Chrysler och franska Renault kan åter vara på bordet. Nissan tros vara redo att släppa igenom Fiat Chryslers och Renaults förslag om ett sammangående om Renault är villiga att sänka sitt ägarskap i Nissan, rapporterade Reuters med hänvisning till källor.

United Technologies och Raytheon steg 2,5 respektive 5,8 procent efter nyheten om en fusion. Den nya amerikanska spelaren inom flyg- och försvarsindustrin kommer efter sammanslagningen av flygverksamheterna mellan United Technologies och Raytheon ha ett bolagsvärde på runt 121 miljarder dollar, enligt ett pressmeddelande från bolagen.

Bland övriga enskilda aktier fortsatte Beyond Meat, som producerar ett grödobaserat köttsubstitut, upp drygt 11 procent i förhandeln. Bolagets första delårsrapport efter börsdebuten i maj innehöll överraskande starka utsikter och aktien belönades med en kursuppgång på 39 procent i fredags.

Molntjänstebolaget Salesforce förvärvar mjukvarubolaget Tableau till en förvärvspremie på över 30 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Tableaus aktie rusade 34 procent till strax över budnivån efter att uppköpsavtalet offentliggjorts i ett pressmeddelande.

Även det kanadensiska cannabisbolaget Tilray steg 13 procent i måndagens förhandel. Bolagets majoritetsägare Privateer har lovat att endast gradvis minska innehavet i bolaget under de närmaste två åren.

Roche uppköp av biotechbolaget Spark Therapeutics har senarelagts då amerikanska myndigheter vill fortsätta granska avtalets konkurrenspåverkan, enligt CNBC. Spark Therapeutics föll 13 procent.

Måndagens fortsatta makroagenda är tunn med statistik över antalet lediga platser (JOLTS) för april klockan 16.00.

Räntan på tioårig amerikansk statsobligation var upp 4,3 punkter till 2.12 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.