USA: Inflationstakt viktigt för kommande räntehöjningar

James Bullard, ordförande för Federal Reserve Bank of St. Louis, sade på sent på måndagen att inflationstakten kommer att vara den avgörande faktorn för takten i centralbankens kommande räntehöjningar efter att den första höjningen vidtagits.

Bullard, som länge har förespråkat en räntehöjning, argumenterade även för att det vore bra att börja normalisera penningpolitiken eftersom det vore en ”signal om att vi kan gå i från den nödåtgärd som vi vidtog under finanskrisen”, rapporterar Dow Jones Newswires.

”USA har gjort många framsteg” gällande återhämtningen, tillade han.

Vidare sade Bullard även att prognosmissar från sommaren 2014 fram till idag har bidragit till att Federal Reserve har skjutit fram räntehöjningen.

Federal Reserve ”har blivit överraskad av alla tre nyckelvariabler under de senaste 18 månaderna”, sade ledamoten. Medan tillväxt och inflation har varit lägre än väntat, har sysselsättningen överraskat på uppsidan, konstaterade han.

Federal Reserve har guidat för att styrräntan antagligen kommer att höjas i år, men har också framhållit att det beror på hur den ekonomiska datan utvecklas. Svag ekonomisk statistik fick tidigare i höstas bedömare att skjuta förväntningarna om en styrräntehöjning på framtiden, men på sistone har förväntningarna om en höjning i år åter stärkts.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets