”USA kommer att försvagas”

Juliana Hansveden förvaltar fonden Nordea Emerging Stars. För Affärsvärlden berättar hon om kinesiska fonduekoncept och varför hon överviktar fonden mot indiska bolag.

Världen är stor. Hur väljer ni ut vilka bolag ni ska investera i?

– Vi letar efter undervärderade bolag som kan ge lönsam tillväxt inom 3 till 5 år. På Nordea tar vi hänsyn till ESG, Environmental, Social and Governance, det som ofta kallas för hållbarhet. Det gör det möjligt för oss att fånga möjligheter och risker utanför traditionell aktieanalys. Om man till exempel har rättigheterna att producera Pepsiflaskor i Indien medför det risker om närområdet är utsatt för torka.

Hur ser du då på ert innehav av buteljeraren Varun Beverages, som producerar Pepsi i Indien?

– De får formulan från Pepsi och tillverkar själva flaskorna, därtill har de även vatten och juicer. De har rättigheter i en del av Indien och är ett strukturellt tillväxtcase. Man brygger ganska lite sådana produkter i Indien, men samtidigt är det förenat med vissa risker. Jag ska ner dit snart för att ställa vissa kontrollfrågor. Det är egentligen inte ett typiskt case för oss.

Vad är ett typiskt case för er?

– Nummer ett är tillväxt och helst ska det vara flera drivkrafter bakom, inte minst strukturella. Nu finns exempelvis en strukturell och global tillväxt för halvledare. Genom iot (sakernas internet) är fler saker uppkopplade och vårt största innehav Samsung Electronics är så sett ett typiskt case. De fokuserar på minneshalvledare som bland annat ingår i servrar som driver all data som samlas in, exempelvis genom sociala medier. Det är en exponentiell tillväxt och datan ska processas och det görs av servrar. Förutom att detta sydkoreanska bolag gynnas av strukturell tillväxt är det också ledaren i en konsoliderad industri.

Ert senaste innehav är en kinesisk restaurangkedja, Hai Di Lao. Varför tog ni in den?

– Kedjans produkt är lite som ett fonduekoncept med het soppa i mitten, hot pot, man doppar och tillagar sin egen rätt. Det är den mest populära maträtten i Kina och är både ett socialt och sympatiskt sätt att umgås på. Det är en expanderande kedja och det är inte jättedyrt men inte heller jättebilligt. Just nu har de 300 restauranger och de har precis börsnoterat sig på Hongkongbörsen. Vi har en liten position i portföljen.

Emerging markets är ganska ansatt för tillfället, hur tänker du kring det?

– USA är otroligt starkt och det är många flöden som går emot oss förvaltare av tillväxtmarknadsfonder. Jag tror att man ska vara disciplinerad, och vi tittar igenom våra case på grund av handelskriget. Men frågan är hur det ska sluta. Det har varit ett ovanligt starkt år för USA, eftersom de sänkte sin bolagsskatt, men USA:s relativa styrka kommer att försvagas nästa år eftersom vinsttillväxten inte hade varit lika hög om det inte vore för skattesänkningarna.

Vilka förändringar har du genomfört sedan du blev huvudförvaltare?

– Jag har ökat kvaliteten i portföljen. Jag sålde exempelvis en statligt ägd bank från Indien, State Bank of India, och tog i stället in HDFC Bank som riktar sig mot privatpersoner. Den värderades visserligen högre men det var det värt. I ett land utan kreditkort äger jag hellre en retailbank. Sedan köpte vi också ett indiskt konsumentbolag, Unilevers dotterbolag i Indien som heter Hindustan Unilever. Generellt är vi lite överviktade i Indien eftersom vi har haft flera bolag som har gått bra där. Vad gäller sektorer är vi överviktade i it och hälsovård. Vi investerar i hela Asien utom Japan, i Latinamerika, Mellanöstern och Östeuropa.

Vad äger ni i Brasilien?

– Apotekskedjan Raia Droga­sil. De är väldigt duktiga på detaljhandel, har bra interna system, placerar sina apotek på bra ställen. Egentligen en korsning av apotek och kosmetikajätten Kicks, precis som flera svenska apotek. I Brasilien är apoteksmarknaden fragmenterad. Det finns många olönsamma apotek, vilket har inneburit att Raia Drogasil har köpt upp andra apotek. Efterfrågan på mediciner ökar i takt med att befolkningen snabbt blir äldre.

Lou-Foto/Alamy

Juliana Hansveden

Förvaltar: Nordea Emerging Stars.

Förvaltat kapital: Cirka 27 miljarder kronor.

Utveckling i år: –9 procent.

Utveckling de senaste tre åren: +43 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets