Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA ökar trycket i valutakriget mot Kina

2010-10-11 06:50

USA kommer att försöka intensifiera trycket mot Kinas valutapolicy efter att helgens IMF-möten misslyckats med att producera någon överenskommelse om internationella valutakursrörelser.

Det skriver Wall Street Journals nätupplaga på måndagen.

Tidningen hänvisar en icke namngiven företrädare för USA-administrationen som sade att man lyckats sätta Kinas växelkurspolicy i centrum för diskussionerna vid mötena, och enligt tidningens källa svarar Kina på de amerikanska ansträngningarna genom att tillåta en accelererad appreciering av yuanen den senaste månaden. Men det behövs fortsatt tryck för att förhindra att Kina backar från den inslagna linjen.

Financial Times konstaterar att det globala ekonomiska samarbetet är i oordning och att det är sannolikt med nya strider i "valutakriget" efter att helgens internationella finansmöten i Washington avbröts utan någon uppgörelse.

Tidningen konstaterar att världens största ekonomier står längre ifrån varandra än någonsin i valutafrågor; Kina anklagar USA för att destabilisera tillväxtekonomier genom att med en ultramjuk penningpolitik flöda tillväxtvärlden med kapital. USA å sin sida insisterade på att IMF måste öka sitt fokus på växelkursen och reservackumuleringen i Kina.

Financial Times konstaterar att bristen på avgörande överenskommelser om reformer inom IMF troligen kommer att leda till ökad växelkursvolatilitet inför G20-mötet i Seoul i början av november.

Pimco-chefen Mohamed El-Arian sade i ett anförande att "en en gång lovande global respons har nu ersatts av otillräckligt koordinerade nationella ekonomiska policyåtgärder och ökad friktion mellan länder".

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom