Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA-räntor stabila men dollarn tappar

2018-02-13 07:28

USA-räntorna sjönk först tillbaka något för att sedan vända uppåt efter svensk stängning på måndagen medan dollarn var stabil. Samtidigt steg börserna i New York i fast tendens efter förra veckans nedgång och kraftiga svängningar.

Enligt president Donald Trumps budgetförslag väntas den amerikanska ekonomin växa med 3,1 procent i år och 3,2 procent under 2019, efter att ha vuxit med 2,5 procent under 2017.

Inflationen, baserad på konsumentprisindex, väntas vara 2,1 procent för 2018 och 2 procent nästa år. Arbetslösheten, som för närvarande uppgår till 4,1 procent, väntas sjunka till 3,9 procent under 2018 och till 3,7 procent 2019.

Budgetunderskottet väntas 2019 uppgå till 984 miljarder dollar.

Federal Reserve New Yorks månatliga undersökning visade att de amerikanska konsumenterna räknar med att det kommande året få se den snabbaste lönetillväxten på många år.

Konsumenter som tillfrågades räknade med att lönerna skulle stiga 2,73 procent under det kommande året, vilket var den största ökningen sedan datan började samlas in 2013.

Samtidigt visade undersökningen att de treåriga inflationsförväntningarna sjönk till 2,8 procent i januari, från 2,9 procent i december.

I tisdagens asiatiska handel visar de amerikanska räntorna små rörelser, med tioårsräntan stabil på 2,85 procent, från svensk stängning i går.

Enligt marknadsaktörer hölls risktagandet tillbaka av små volymer på grund av kommande regionala helger, begränsat nyhetsflöde och inför onsdagens amerikanska KPI-utfall.

Brett Ryan, Deutsche Bank i New York, skriver i ett kundbrev att efter förra veckan "kakafoni" av Fed-tal så är det denna vecka endast Loretta Mester, Fed-chef i Clevland, som står på talarlistan i dag, tisdag.

"Givet att hon röstar i FOMC i år kommer det att bli speciellt viktigt att se om hennes hökaktiga dragning har sviktat i ljuset av marknadsvolatiliteten", skriver ekonomen, som tillägger att Deutsche Bank nyligen argumenterar för att en skarp åtstramning av de finansiella förhållandena på grund av en korrektion för aktiepriserna sannolikt kommer att ha liten påverkan på FOMC:s utsikter för räntehöjningar på kort sikt.

"Självklart skulle en utdragen svaghet i aktier, ihållande förhöjd underliggande volatilitet eller en betydande vidgning av spreadarna kunna leda till ökad försiktighet", tillägger han.

Loretta Mester talar om penningpolitik och ekonomiska utsikter klockan 14.00, svensk tid.

På statistikagendan står NFIB småföretagarindex samt veckosiffrorna från detaljhandeln.

Asiatiska börser följer USA uppåt på tisdagen, med Tokyobörsen (som höll stängt på måndagen) upp drygt 0,2 procent, japanska räntor sjunker svagt och yenen stärks mot dollarn.

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, lovade att fortsätta följa utvecklingen på marknaderna eftersom detta kan påverka den reala ekonomin.

I Japans parlament på tisdagen sade han att Japans ekonomiska fundamenta och företagens vinster är starka.

På valutamarknaden handlas nu dollarn kring 108:27 mot yenen, jämfört med 108:50 vid svensk stängning på måndagen, medan euron har stärkts till 1:2308 mot dollarn (1:2265).

Kronan är stärkts cirka 5 öre mot dollarn och 1,5 öre mot euron.

På tisdagens europeiska makroagenda finns KPI, PPI och husprisindex från Storbritannien.

KPI-inflationen ligger långt över Bank of Englands mål på 2 procent, mycket beroende på att pundet försvagats till följd av brexit. Inflationen var 3,0 procent i december och väntas ha sjunkit till 2,9 procent i januari.

RBC räknar med att inflationen stiger till 3,1 procent. De räknar dock, liksom BOE, med att inflationen kommer att sjunka framöver när effekterna av pundförsvagningen avtar. Mot detta står dock att oljepriset stigit de senaste månaderna. RBC räknar med att inflationen sjunker till 2,5 procent i slutet av året.

Här hemma presenterar Arbetsmarknadsekonomiska rådet rapporten "Hur fungerar kollektivavtalen?" och Finansinspektionen presenterar bankernas marginal på bolån.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom