Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA:s frihandelsavtal ska omförhandlas

2017-01-23 17:03
Donald Trump. Foto: All over press

Nordamerikas frihandelsavtal Nafta kan bli ett minne blott redan i år sedan den nye presidenten Donald Trump klargjort att omförhandlingar ska inledas.

Dessutom tänker Trump beordra att USA lämnar frihandelsavtalet TPP, rapporterar flera medier.

– Vi kommer att starta omförhandlingar av Nafta, om immigration och säkerhet vid gränserna, säger USA:s nye president Donald Trump.

Om samtalen om Nafta misslyckas löper avtalet ut efter sex månader.

När Trump i söndags, hans andra hela dag på presidentposten, välkomnade ny personal i Vita huset sade han att han snart ska träffa Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Mexikos president Enrique Peña Nieto för att "se över" det 23-åriga avtalet om frihandel mellan Kanada, USA och Mexiko.

Peña Nieto träffade Trump redan under presidentvalrörelsen förra året.

– Presidenten har verkligen varit väldigt fantastisk, säger Trump om kollegan.

– Jag tror att vi kommer att få ett väldigt bra resultat för Mexiko, för USA, för alla inblandade.

Under sin valkampanj lovade Trump att omförhandla Nafta för att ge mer fördelaktiga villkor till USA, och att alternativet vore att riva upp det. Och så fungerar avtalet också enligt nyhetsbyrån AFP _ det stadgar att om någon vill omförhandla ska man meddela de andra parterna, och sedan har man ett halvår på sig. Om samtalen inte leder till en uppdaterad uppgörelse inom det tidsspannet upphör Nafta att gälla.

Kanadas ambassadör i USA, David MacNaughton, säger att det är tydligt att Trump-regeringens främsta bekymmer, vad gäller handel, berör underskott i handeln med Mexiko och Kina.

– Jag tror inte att Kanada alls är i fokus. Men vi är en del i Nafta och det finns saker som måste diskuteras och vi kommer att diskutera dem de närmsta veckorna, säger MacNaughton till medier.

Enrique Peña Nieto har samtidigt kommit överens med Justin Trudeau om att gå samman för att främja den ekonomiska integrationen i Nordamerika, heter det i en kommuniké från Peña Nietos kontor, rapporterar Reuters.

Peña Nieto ska möta Trump den 31 januari. Det är inte klart när Trudeau ska besöka Washington, men mötet väntas ske "inom kort", meddelades sedan de båda ledarna talat med varandra i telefon i lördags. Enligt Reuters ska också Jared Kushner, Trumps rådgivare och gift med presidentens dotter, träffa Trudeau i Kanada på tisdagen.

Enligt flera medier är Trump också på väg att beordra att USA lämnar frihandelsavtalet TPP där elva länder kring Stilla havet ingår. Även detta har Trump lovat i sin valkampanj.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom