Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA:s nya Kina-tullar sänker Asiens börser

2018-08-02 08:00
Xi Jinping och Donald Trump. Foto: IBL

Trump-administrationen bekräftar planer på att höja tullsatser mot Kina till ett värde av 200 miljarder dollar. Asienbörserna faller.

Tullhöjningsplanerna, som Bloomberg rapporterade kring med hänvisning till anonyma källor redan på tisdagseftermiddagen, bekräftades på onsdagskvällen av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på onsdagskvällen, skriver Bloomberg.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har bett Lighthizer att överväga en höjning från tidigare 10 procent till 25 procent.

Den föreslagna höjningen av tullsatsen "är avsedd att förse administrationen med ytterligare alternativ för att uppmuntra Kina att förändra sitt skadliga beteende och införa reformer som leder till mer rättvisa marknader", sade Lightizer i ett uttalande via e-post.

ASIENBÖRSERNA PRESSAS AV BESKEDET

De asiatiska börserna föll kraftigt på torsdagen efter denna ytterligare eskalering av det pågående handelskriget.

Bland de index som föll hårdast var Hang Seng (Hongkong) som tappade 2,5 procent och kinesiska Shanghai och Shenzhen backade 3,1 respektive 3,9 procent, vid 07.25-tiden.

Japanska Nikkei var ner 1,2 procent. På valutamarknaden stärktes yenen mot US dollarn efter att den japanska centralbanken BOJ varit ute varnat för konsekvenserna av att föra en för lös penningpolitik.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom