Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA-terminer pekar nedåt

2017-09-14 15:21
Foto: Paul Brown/IBL

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen pekade nedåt inför handelsstarten på torsdagens USA-börser.

Inflationssiffror inför öppningen var högre än väntat efter fem månader med överraskningar på nedsidan. Beskedet fick dollarn att stärkas och gav också ett uppställ i USA-räntorna, samtidigt som USA-terminerna pressades lite.

Konsumentpriserna i USA steg 0,4 procent i augusti, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,9 procent. Analytiker hade räknat med att +0,3 procent jämfört med månaden före samt en uppgång med 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Bloomberg News snittprognos.

Runt klockan 15 svensk tid hade terminerna för Dow Jones industriindex backat 0,1 procent, S&P 500 var ned 0,2 procent och teknikorienterade Nasdaq 100 låg på -0,4 procent jämfört stängning kvällen före.

Under onsdagen bjöd de amerikanska börserna på blygsamma rörelser och de stora börsindexen steg 0,10-0,2 procent. Även i Asien var det små indexrörelser, mestadels nedåt.

Nordkorea sägs uppvisa tecken på att förbereda en robotuppskjutning, rapporterade Bloomberg News på torsdagseftermiddagen med hänvisning till Nikkei. Uppgiften fick dollarn att försvagas, en effekt som sedan raderades ut och mer därtill med inflationssiffrorna stund senare.

På Europabörserna har torsdagen bjudit på mestadels minustecken (men litet plus i Stockholm). Det brittiska pundet stärktes och Londonbörsen pressades sedan centralbanken Bank of England i samband med sitt räntebesked signalerat räntehöjningar kommande månader. Basräntan lämnades som väntat oförändrad.

På torsdagens fortsatta USA-agenda finns också Bloomberg konsumentförtroende klockan 15.45.

På råvarumarknaden har oljepriserna vänt upp efter minus tidigare på dagen och på basmetallerna är det blandade prisrörelser.

Alibabas grundare Jack Ma och vice ordföranden Joseph Tsai kan komma att sälja upp till 21,5 miljoner aktier till ett värde av nära 4 miljarder dollar i e-handelsjätten, enligt Bloomberg News. Försäljningen motsvarar dock maximalt 10 procent av de två ledningspersonernas innehav i Alibaba. Aktien backade en dryg procent i förhandeln.

Kreditinformationsföretaget Equifax var ned 1 procent i förhandeln i spåren av beskedet i förra veckan om en allvarlig it-läcka där personlig data kan ha spridits till orätta händer.

Mjukvarubolaget Oracle noterades runt oförändrat inför kvartalsrapporten sent i kväll. Även Apple, som varit i ropet i veckan, i och med sitt lanseringsjippo, noterades också kring oförändrad nivå i förhandeln.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom