USA-terminer pekar uppåt

2016-02-25 14:23 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

New York-börsernas terminer har stärkts successivt och pekar i nuläget på att vi i torsdagsöppningen får se ytterligare viss förstärkning av onsdagens uppgångar.

Terminen för breda storbolagsindexet S&P 500 noterades klockan 15.13 0,4 procent över fair value från onsdagens stängning. Motsvarande termin för Nasdaq 100 sågs 0,4 procent över sitt fair value.

I eftermiddagens amerikanska makroflöde steg orderingången för varaktiga varor med 4,9 procent i januari jämfört med december. Det var klart starkare än det utfall om +2,5 procent som väntades. Månadstakten mellan november och december reviderades upp, från preliminära -5,1 procent till -4,6 procent.

Huspriserna i USA var upp med 0,4 procent i december jämfört med november enligt FHFA, Federal Housing Finance Agency, marginellt mer än väntade +0,5 procent.

Veckodatan över nya arbetssökande inkom på 272.000 personer under förra veckan, nära förväntningarna vid 270.000.

I det amerikanska bolagsflödet rapporterade öljätten AB InBev, som bland annat säljer Budweiser-ölen, lägre än väntat kvartalsresultat enligt Bloombergs konsensus. Bolagets New York-noterade depåbevis tappade 2,5 procent i förhandeln.

Inför mötet mellan G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer i Kina framåt helgen har USA:s finansminister fastslagit för Wall Street Journal att Kina måste tydliggöra att man inte avser genomföra en större valutadevalvering. Vidare anser Lew enligt intervjun att vissa bedömningar av den kinesiska ekonomin som presenteras inte går hand i hand med faktiska ekonomiska indikatorer.

På onsdagen sade Lew till Bloomberg TV att svag efterfrågan i världsekonomin är ett problem som inte bara kan lösas av USA och att det är viktigt att länder inte försvagar sina valutor för att skapa sig konkurrensfördelar.

Från kinesiskt håll har vice centralbanksordföranden Yi Gang enligt Reuters uppgivit att landets centralbank, PBOC, ska fortsätta göra växelkursen för landets valuta yuanen mer flexibel.

I fastlands-Kina föll Shanghaibörsen med dryga 6 procent på torsdagen.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom