USA-terminerna vände til plus efter jobbsiffror

Terminerna för de ledande USA-börserna vände från minus till plus efter att fredagens huvudnummer, den amerikanska jobbstatistiken, kablats ut en timme före börsstarten och visat ett blandat utfall.
USA-terminerna vände til plus efter jobbsiffror - trader-wall-street-700_binary_6953831.jpg

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 136.000 personer i september, vilket var lägre än väntade 148.000. Samtidigt reviderades augusti och juli månads sysselsättningssiffror upp. Arbetslösheten minskade till 3,5 procent, jämfört med förhandstippade 3,7 procent.

USA-räntorna steg svagt efter arbetsmarknadsrapporten och dollarn stärktes en aning.

Klockan 14.45 låg terminerna för såväl Dow Jones industriindex som det bredare S&P 500 på plus 0,1 procent. Nasdaq 100 noterade en ökning på 0,2 procent från stängning dagen före. Tidigare under dagen befann sig terminerna på minus.

I Europa stärktes börsindexen efter de amerikanska jobbsiffrorna.

På torsdagen lyfte USA-börserna 0,5-1,1 procent och fick skjuts uppåt av förnyade förväntningar om en tredje räntesänkning i år, efter att svaga makrodata i USA pekat i riktning mot en snabbare inbromsning som behöver bemötas.

I Asien steg Tokyobörsen något medan Hang Seng-börsen och övriga delar av regionen stängde i negativt territorium på fredagen, tyngt av oroligt sentiment relaterat till nya protester i staden under helgen. I Fastlandskina var det fortfarande helgstängt.

Efterfrågan för Apples nya mobil Iphone 11 har varit större än väntat, enligt en japansk tidning, som också skriver att Apple har bett sina leverantörer av komponenter till Iphone 11 att öka produktionen med upp till 10 procent. Apple-aktien avancerade 2 procent i förhandeln. Flera Apple-leverantörer steg under den asiatiska börssessionen.

Datortillverkaren Hewlett-Packard varslar mellan 7.000 och 9.000 anställda, motsvarande 16 procent av den totala arbetsstyrkan i enlighet med en omställningsplan avsedd att dra ner på kostnader, skriver bolaget i ett pressmeddelande. HP-aktien sjönk 6 procent.

Råoljepriserna stärktes också efter USA-statistiken. WTI-oljan i första termin noterades till drygt 53 dollar.

På fredagens fortsatta USA-agenda finns flera tal av Fed-ledamöter, bland dem Fed-chefen Jerome Powell som håller öppningsanförande vid ett evenemang i Washington klockan 20, svensk tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.