Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA tonar ned risk för krig

2017-08-14 07:12
Foto: Sam Edwards / Caiaimages /IBL Bildbyrå

Två ansvariga för den nationella säkerheten i USA försökte på söndagen att tona ned riskerna för krig med Nordkorea, rapporterar Bloomberg News.

Även om de gick en försiktig väg mellan att inte ta tillbaka den hårda retoriken mot Nordkoreas ledare men samtidigt inte öka oron på hemmaplan, så sade Mike Pompeo, chef för CIA, och HR McMaster, nationell säkerhetsrådgivare, i tv på söndagen att det inte finns några indikationer om att krig kommer att bryta ut.

"Jag har hört folk tala om att vi befinner oss på gränsen till ett kärnvapenkrig. Jag har inte sett några underrättelser om att vi befinner oss i det läget i dag", sade Mike Pompeo till Fox News Sunday.

HR McMaster sade att de inte befinner sig närmare ett krig i dag än för en vecka sedan, men att de befinner sig närmare ett krig än för ett decennium sedan.

Efter en veckas hård retorik mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledning ska general Joseph Dunford på måndagen träffa Sydkoreas president Moon Jae-in.

Kinas president Xi Jinping uppgav under helgen att det behövs en fredlig lösning på Nordkoreafrågan, och uppmanade i ett telefonsamtal med Donald Trump alla sidor att undvika ord eller agerande som ökar spänningarna, rapporterar Reuters.

Enligt Sydkoreas militär förefaller Nordkorea ännu inte ha kapaciteten att lyckas få missiler att återvända in i atmosfären och det kan ta ett eller två år till att lyckas med detta, även om deras teknologi att få fram små laddningar går snabbt framåt.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom