Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA vill lämna över befälet till Nato

2011-03-22 06:49

Nya strider äger rum i huvudstaden Tripoli. Vid nästa fas ska Nato hjälpa till att leda insatserna, säger USA:s president Barack Obama på måndagskvällen. Quatar och Förenade Arabemiraten ingår nu i koalitionen.

Libysk statstelevision meddelade i går kväll att nya strider har inletts i huvudstaden Tripoli, enligt nyhetsbyrån AP.

Det europeiska och amerikanska luftvärnet fortsätter att understödja rebellerna. Om inte västmakterna för tre dagar sedan inlett anfallen hade rebellerna med största sannolikhet varit helt besegrade.

Västmakternas flygflotta kan stoppa Gaddafis trupper från att attackera städer som hålls av rebellerna, vilket även sker. Men det FN-mandat som västmakterna lyder under ger endast internationella trupper rätten att skydda civilbefolkningen från attacker. Det ger dem inte rätten att  hjälpa rebellerna att störta Gaddafi.

Det här är något som USA:s president Barack Obama är väl medveten om. På måndagskvällen  talade han från en presskonferens i Chile och lät meddela att USA hoppas att lämna över rollen som ledande militär aktör till sina allierade inom de närmsta dagarna.

I nästa militära insats ska Nato delta, skriver SVT.

I koalitionen ingår nyckelstaterna USA, Frankrike och Storbritannien. Även Norge, Danmark, Belgien, Kanada, Frankrike, Italien och Spanien ingår i koalitionen som leds av amerikanarna.

Quatar och Förenade Arabemiraten deltar och ställer upp med ”humanitära insatser”.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom