”Utesluter inte kvotering”

Nya jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) pratar könskvotering, sanktioner och löneskillnader med Affärsvärlden.
”Utesluter inte kvotering” - asa-lindhaen-700_binary_6950851.jpg

När Affärsvärlden träffar Åsa Lindhagen har hon varit jämställdhetsminister i 44 dagar. Vid sidan av en politisk karriär inom Miljöpartiet, som hon gick med i år 2004, har hon utbildat sig till civilingenjör vid Linköpings universitet. Hon har dessutom varit konsult på revisionsfirman EY i fyra år.

Några dagar före internationella kvinnodagen den 8 mars deltar Åsa Lindhagen i ett seminarium på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS. Seminariet handlar om vilka sätt som är de mest effektiva för att minska könsskillnaderna på arbetsmarknaden. Lindhagen pratar om löneskillnaden som en av de viktigaste frågorna.

– Löneskillnaden handlar ytterst om mänskliga rättigheter, vi ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett vilket kön man har. Det är ju också ett problem att vi har mycket sjukskrivningar bland kvinnor, säger hon och fortsätter:

– Frågan om könsskillnader på arbetsmarknaden hänger också ihop med att kvinnor jobbar mer obetalt i hemmet, och samtidigt jobbar i arbetslivet. Det är ett problem att det obetalda hemarbetet inte är jämställt fördelat.

År 2016 lämnades ett förslag till riksdagen om att införa könskvotering till bolagsstyrelser. Det innebar att börsbolagens styrelser senast 2019 skulle ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser. Just nu är Sverige uppe i 36 procent, vilket är högre än EU-snittet på 26 procent. Men kvoteringsförslaget stoppades av Alliansen och SD och i dag finns inte heller stöd för kvotering hos en majoritet av riksdagens partier.

– Jag tycker inte att kvotering är lösning nummer ett men om en arbetsgivare har jobbat år efter år för att stärka representationen av kvinnor på arbetsplatsen och fortfarande ser få kvinnor på höga positioner, då är kvotering något man kan överväga.

Lindhagen är också ansvarig minister för arbetet mot diskriminering och segregation och ska bland annat jobba vidare med utredningen som inleddes förra sommaren, en utredning som ska ta fram förslag på skarpare sanktionermot de arbetsgivare som inte följer lagstiftningen gällande diskriminering och trakasserier.

– Vi har arbetsgivare som inte följer lagstiftningen om att varje arbetsgivare ska ta aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen. Det kan finnas ett starkt engagemang hos arbetsgivaren för att jobba med diskrimineringsfrågan men kunskapen om att lagstiftningen finns kan saknas. Därför är det också statens ansvar, vi behöver stärka kunskapen och, om det behövs, skapa starkare verktyg för att kunna agera när arbetsgivare inte följer den här lagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.