Utmanande marknad sätter spår i Tratons orderingång

Lastbilskoncernen Traton ökade sina intäkter med 7 procent till 13,5 miljarder euro under det första halvåret 2019, jämfört med motsvarande period i fjol.
Utmanande marknad sätter spår i Tratons orderingång - traton-scania-700_binary_6951542.jpg

Rörelseresultatet steg cirka 25 procent till 1,1 miljarder euro under halvåret och marginalen ökade med över en procentenhet till 7,9 procent.

”En av anledningarna var den tioprocentiga ökningen i enhetsförsäljning av våra fordon, drivet av stark tillväxt inom lastbilsförsäljningen för alla våra varumärken”, kommenterar vd Andreas Renschler i delårsrapporten.

Det globala marknadsläget är fortsatt utmanande vilket gjorde att Traton hade en ”måttlig nedgång” i orderingång under första halvåret, skriver vd vidare.

Orderingången för området Industrial Business, vilket är själva fordonsverksamheten, uppgick till 120.491 enheter under första halvåret, en nedgång med 6 procent. Av orderingången stod lastbilar för 109.208, en nedgång på 5 procent, medan bussar stod för 11.281, en nedgång med 12 procent.

Uppdelat på varumärken uppgick Scanias försäljning till 7,1 miljarder euro medan Scanias rörelseresultat blev 828 miljoner euro under första halvåret. MAN hade intäkter på 5,5 miljarder euro och ett rörelseresultat på 253 miljoner euro.

Traton spår att de totala försäljningsvolymerna för tunga och mellantunga lastbilar ökar något under 2019 på de marknader som är relevanta för bolaget. Dessa marknader är främst de inom EU samt Brasilien, Ryssland, Sydafrika och Turkiet.

Vad gäller intäkter spår Traton måttlig ökning för Industrial Business och stark ökning för Financial Services.

Traton spår en rörelsemarginal på 6,5-7,5 procent för helåret. Detta baseras på prognosen att intäkterna kommer att stiga något i är jämfört med i fjol och är i linje med tidigare besked.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.