Utredare kritiserar SCA:s dyra vanor

SCA-direktörernas flyg- och jaktvanor har karaktäriserats av höga kostnader och bristande rutiner. Däremot har de inte brutit mot svensk lag eller bolagets egna riktlinjer.

På onsdagen presenterades de emotsedda granskningarna av SCA-topparnas uppmärksammade representationsjakter och användning av privatjet.

-Policies har alltså efterlevts; men vår utredning pekar på att policyn för affärsflyget har varit generös. Vidare har vi en del kommentarer och synpunkter på lämplighet inom rapportens tre huvudområden; affärsflyget, representationsjakten och närståendefrågor, säger Svante Forsberg, revisor på Deloitte som tillsammans med justitierådet Johan Munck har genomfört den oberoende granskning som initierades i januari av SCA:s institutionella ägare.

Utredningarna visar att affärsflyget har utnyttjats vid över 866 tillfällen under de fem granskade åren och att närstående har varit medföljande vid 102 tillfällen. Den totala kostnaden har varit 325 miljoner kronor, vilket motsvarar 180 000 kronor per flygtimme. En tiondel av flygningarna har gått till Östersund, vilket kan uttolkas som att de har skett i samband med jakter i SCA:s olika anläggningar.

Ingen av utredningarna framför några synpunkter på nivån på dessa kostnader eller omfattningen av resandet. Däremot kritiserar båda SCA för att ha bristfälliga rutiner för internprissättning och fakturering av medföljande. Vid några tillfällen har fakturering underlåtits och prissättningen på dessa “biljetter” har ibland inte varit marknadsmässig. SCA har sedan detta uppdagats fakturerat ytterligare knappt 400 000 kronor för att åtgärda dessa brister.

PWC.s utredning begränsas till flyget, medan utredarna Munck och Forsberg även har granskat jakter samt närståenderelationer. De konstaterar att 225 miljoner kronor har investerats i jaktanläggningen Henvålen i Härjedalen, varav SCA:s andel är 145 miljoner kronor, samt att utgifterna för representationsjakterna har varit höga, i synnerhet då affärsflyget har använts. (SCA äger Henvålen tillsammans med Handelsbanken och Industrivärden.) De drar dock slutsatsen att det rimligen inte kan ha varit fråga om mutbrott.

Utredarna slår också fast att SCA:s ordförande Sverker Martin-Löfs sons bolag har haft tre olika uppdrag med anknytning till koncernen; för SCA, för en motpart till SCA och som underkonsult vid en börsnotering av ett av SCA delägt bolag. Bedömningen är att sonen har en gedigen bakgrund för att fullgöra uppdragen och att det inte finns något som tyder på att Sverker Martin-Löf har medverkat till uppdragen eller att sonen inte har fått uppdragen på egna meriter.

– Vi anser dock att Vd Jan Johansson borde informerat styrelsen om uppdragen utan närvaro av Sverker Martin-Löf med tanke på hur känsliga denna typ av frågor är, säger Svante Forsberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.