Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Välförtjänt hög värdering i läkemedelsjätten

2019-11-21 06:00
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

ANALYS Stigande försäljning och lönsamhet ligger i korten, men efter årets kursuppgång är det mesta inprisat.

VÄNTA Efter flera år med tröga forskningsresultat och ett antal patent som rycker allt närmare slutet på sin livslängd, med generisk konkurrens och minskad försäljning som följd, så har svensk-brittiska Astra Zeneca till slut fått ordning på sin forskningsportfölj.

Lönsamheten har inte riktigt hängt med och årets prognos för vinst per aktie lämnades oförändrad. Fokus för bolaget bör rimligen vara att få upp lönsamheten kommande år i takt med att försäljningen växer. Även kassaflödet behöver förbättras för att kunna minska skuldsättningen.

Ett hinder kan vara den enorma kinesiska marknaden, där Astra Zeneca visserligen växte med 35 procent tredje kvartalet, men som aviserat nya tuffare upphandlingar av läkemedel och andra åtgärder för att pressa ned priserna. Samtidigt har Astra Zeneca gått in med en miljard kronor i kinesiska, nya läkemedelsbolag och bolaget planerar att dubbla sin forskning i Kina till omkring 1 000 personer. Enligt Astra Zeneca ska det också bidra till företagets satsningar i landet för att få ut nya läkemedel på marknaden. Läkemedel tillverkade i Kina även ska kunna gå på export.

Sammantaget ser Astra Zeneca ut att kunna njuta frukterna av ett framgångsrikt forskningsarbete de närmaste åren med stigande försäljning. Aktien är dock högt värderad i dag efter att ha stigit nära 36 procent i år. Det förtjänar den, men tills vinsten också rör sig uppåt och bolaget visar att kostnaderna är under kontroll sträcker sig inte rekommendationen längre än en neutral vänta-rekommendation.

Detta är en kortversion av Tillbaka till tillväxt. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Inte prenumerant? Prova på en prenumeration här.

Jan Lindroth

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom