Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Valrysaren: Donald Trumps framgång sänker marknaden

2016-11-09 06:53
Donald Trump och Hillary Clinton Foto: All over press

Det är full fart utför på marknaden, i takt med att valresultaten från USA:s 50 delstater räknas in.

Oväntat stora framgångar för Donald Trump leder till ras på många håll. Världens börser rasar efter beskedet att Donald Trump troligen vinner valet i USA. Dollarn rasar kraftigt.

Det hettade till på allvar under natten när vallokalerna i tunga vågmästarstater stängde.

Tokyobörsen, som först öppnat uppåt, vände ned när Trump vann i viktiga nyckelstater.

– Det klart att det är överraskande resultat, inte minst ur ett marknadsperspektiv, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till Ekot.

Den amerikanska dollarn föll mot yenen och euron, Mexikos valuta peson dök samtidigt mot dollarn till rekordlåga nivåer och råoljepriset sjönk med mer än fyra procent. Guldpriset stärktes till femveckorshögsta.

Storbanken Citigroups analytiker har tidigare spått ett kursras på Wall Street med på upp till 5 procent om Donald Trump vinner.

Odds och opinionsmätningar har pekat mot en seger för Demokratiska partiets kandidat Hillary Clinton, men när rösterna räknas är det jämnare än vad analytikerna trott. Många investerare har stora förluster i färskt minne från den brittiska EU-omröstningen i juni, som mot både odds och prognoser slutade med ett brexit-beslut.

– Självklart kan jag inte säga något definitivt just nu, men atmosfären i marknaden påminner om för fem månader sedan, säger Daisuke Karakama, ekonom vid Mizuho Bank, till AFP, och syftar på brexit.

Storbankerna har trappat upp med extrainkallad personal för att hantera befarade köp- och säljvågor av tillgångar i turbulensen som befaras. Handelsvolymerna kan snabbt skena i väg och flera banker har enligt nyhetsbyrån Reuters höjt de så kallade marginalkraven _ alltså vad bankerna kräver i pant av kunder för att genomföra affärer.

– Ränte- och valutahandlare kommer komma in extra tidigt på morgonen, om det skulle behövas, säger Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker på Nordea.

– Oavsett hur det går blir det nog ganska stora kursrörelser, tillägger han.

Även på SEB har man laddat upp med förstärkt bemanning på valutahandelssidan och en höjd beredskap för att möta eventuell turbulens, enligt presskontakten Laurence Westerlund.

Även obligationshandeln kan skena iväg om Trump vinner, om investerare börjar jaga säkra tillgångar i vad som ses som en mer osäker tid. Detta antas pressa ned de redan låga räntorna på statspapper, särskilt från stora länder som Japan, Tyskland och USA.

På valutamarknaden väntas också turbulens vid en Trump-seger, med lyft för japanska yen, schweizerfranc och dollarn. Kronan kan efter en oväntat svag utveckling under hösten komma att ta ännu mer stryk.

– Både den norska och svenska kronan skulle försvagas något om riskaptiten minskar och det uppstår osäkerhet om framtida global tillväxt med Trump som president, säger Jakobsen.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom