Valueguard: Rekordnotering för bostadspriser

Valueguards boprisindex har för första gången passerat 200-strecket.

Valueguards prisindex för bostadsrätter i Sverige steg med 3,2 procent i juli jämfört med månaden innan medan index för villor steg med 0,4 procent. Det övergripande indexet, HOXSWE, steg med 1,4 procent.

Det framgår av Valueguards HOX-index som presenteras i dag.

”I och med denna uppgång har HOXSWE för första gången passerat 200. Det innebär att prisindex för privatägda bostäder i Sverige fördubblats på tio och ett halvt år, sedan basmånaden januari 2005”, konstaterar Valueguard.

Under den senaste tremånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 2,4 procent medan priserna på villor har stigit med 0,1 procent. Under de senaste 12 månaderna har priserna på bostadsrätter ökat med 18,3 procent samtidigt som priserna på villor har ökat med 13,7 procent. Det övergripande indexet, HOX Sverige, har ökat med 15,4 procent.

Under föregående månad var priserna på bostadsrätter upp med 18,6 procent jämfört med ett år tidigare samtidigt som priserna på villor var upp med 12,0 procent.

”På Erik Olsson har vi upplevt en liten men stark bostadsmarknad. Sommarens låga utbud och angelägna visningsbesökare höll upp priserna. Bostadsbristens efterfrågeöverskott, som driver upp bostadspriserna, ställs mot det faktum att samtliga faktorer som styr bostadspriserna redan samverkar på ett unikt sätt som skapar höga bostadspriser”, kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling.

”Vi får se hur känslig bostadsmarknaden är för politiska beslut för att dämpa hushållens bostadslån i kombination med att många med god ekonomi som kan betala mycket för en bostad kan få sänkt disponibel inkomst när höstbudgeten presenteras”, fortsätter fastighetsförmedlingen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets