Valutor: Svenska kronan något svagare

Europaräntorna visar blandad tendens med små rörelser i förmiddagshandeln på måndagen.

Aktiviteten under dagen blir sannolikt relativt dämpad med tanke på att USA-marknaderna håller stängt för firande av Presidents’ Day.

Vid 10-tiden är den tyska tioåriga benchmarkobligationen upp 1 punkt till -0,40 procent, från svensk stängning i fredags, och den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 0,00 procent.

Statistik från SCB visar att industrins lagervolym steg med 1,3 procent, eller 3,3 miljarder kronor, under fjärde kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal.

Totalt, inklusive handeln, var de svenska företagens lager i stort sett oförändrade.

Samtidigt reviderades tredje kvartalet utfall upp för industrin, men ned totalt.

Kvar på måndagens tunna makroagenda är byggproduktion från euroländerna.

I en intervju med Bloomberg TV på söndagen sade IMF-chefen Kristalina Georgieva att bristen på djupare förbättringar i det globala ekonomiska systemet dämpar vad som redan ses som ”anemiska” utsikter, särskilt då chocken från coronaviruset ytterligare försämrar utsikterna för en återhämtning i år.

”Det penningpolitiska utrymmet krymper och förlitandet på finanspolitiska åtgärder liksom strukturreformer för att öka tillväxten borde vara större”, sade hon och efterlyste ett mer aggressivt angreppssätt för strukturreformer.

I Kina var antalet nya virusfall drygt 2.000 på söndagen och antalet dödsfall 105, den absoluta merparten i Hubei-provinsen. De nya virusfallen ökade något jämfört med på lördagen men dödsfallen var lägre jämfört med på fredagen och lördagen. Sammanlagt i Kina uppgår virusfallen till drygt 70.000 och dödsfallen till 1.770 sedan virusutbrottet.

Från kinesiskt håll har finansministern Liu Kun flaggat för att lägre företagsskatter kan komma att implementeras trots ett vidgat finanspolitiskt gap.

Samtidigt sade Hongkongs finansminister att stadens budgetunderskott kan bli rekordstort under kommande budgetår. Detta på grund av tsunami-liknande chocker.

Den kinesiska centralbanken PBOC har lånat ut 200 miljarder yuan i ett ettårigt lån till ränta om 3,15 procent. Det var 10 punkters lägre utlåningsränta än vid föregående motsvarande åtgärd.

Åtgärden var väntad, men bidrog trots det tillsammans med förhoppningar att Kina kan komma att hjälpa landets företag med skattesänkningar till att både börserna i Fastlandskina och Hongkongbörsen steg. I Europa stiger börserna svagt i inledningen.

Statistik under natten visade att Japans BNP för fjärde kvartalet var en besvikelse. Den sjönk med 1,6 procent jämfört med föregående kvartal, motsvarande en nedgång med 6,3 procent i beräknad årstakt, enligt preliminär statistik.

Väntat var -1,0 respektive -3,8 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Singapore samt Thailand har sänkt sina BNP-prognoser.

På valutamarknaden handlas euron stabilt mot dollarn, medan dollarn å sin sida har stärkts marginellt mot yenen.

Kronan är 1 öre svagare mot euron och 1,5 öre svagare mot dollarn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco