Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vände ned, FDA pressar tobakssektorn

2018-11-12 13:37
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde måndagen i dur men kort efter börsöppning sjönk humöret och vid lunchtid handlades börsen på minus. Stigande oljepriser har gynnat de svenska oljebolagen och ett antal rekommendationsändringar har rört om.

Vid klockan 13:05 hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,1 procent till 1.529. Aktier för 4,7 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Tyska DAX-index sjönk med 0,8 procent. I Paris noterades CAC40 ner 0,2 procent och i London var FTSE-100 ner 0,1 procent.

Oljepriserna har återhämtat sig efter förra veckans fall efter att Opec-länderna vid ett möte under helgen lagt grunden för produktionsminskningar under 2019. På måndagen noterades Brent-kontraktet upp 2 procent vilket har gynnat bolag i oljesektorn. Både Tethys Oil och Lundin Petroleum återfanns på vinnarlistan med uppgångar på 2,8 respektive 3,5 procent.

På OMXS30-listan gick Essity starkt med en uppgång på 1,9 procent. Bland vinnarna finns även SSAB och Assa Abloy som steg runt 1,2 procent.

Kinnevik-aktien har tappat 27 procent sedan kurstoppen i maj och på sistone har substansrabatten fördubblats. Det har gjort investmentbolaget köpvärt, skrev Dagens Industri i en analys. Aktien var vid lunch bäst bland OMXS30-bolagen med en uppgång på 1,9 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca noterade en uppgång på 1,2 procent. Cancerläkemedlet Lynparza har fått prioriterad granskning för att kunna få ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten för en utökad indikation inom BRCA-muterad äggstockscancer, där ett godkännande innebär att läkemedlets användande kan utökas till fler patienter.

De stora tobaksbolagen har satts under press efter uppgifter om att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA planerar att förbjuda mentolcigarretter. British American Tobacco föll drygt 9 procent på Londonbörsen och i Stockholm drogs Swedish Match med i sektorpressen och tappade 2,6 procent, även om bolaget inte har någon cigarettverksamhet.

Trots att en halvårsutdelning på 4:85 kronor skiljdes av på måndagen, så sjönk modebolaget H&M:s aktie bara 4:06 kronor, motsvarande en nedgång på 2,6 procent. Nordea Fonder har ökat i H&M det senaste året och därmed gått i motsatt riktning jämfört med flera andra svenska institutioner, rapporterade Dagens Industri. Marknaden har en alltför negativ syn på bolaget enligt Nordea Fonder.

Bygg- och anläggningsbolaget Peab som avancerade nära 8 procent på sin kvartalsrapport i fredags, pressades på måndagen ner 8,9 procent efter att ha fått sänkt rekommendation av Handelsbanken till öka från köp.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen på måndagen finns även Tradedoubler som backade 7,7 procen.

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze var vid lunchtid ner 7,2 procent. Förra veckan steg aktien kraftigt inför lanseringen spelet Overkill's The Walking Dead (OTWD), men efter lanseringen har aktien backat de fyra senaste handelsdagarna och har den senaste veckan fallit drygt 20 procent.

AIK fotbolls aktie, som handlas på NGM, sjönk 10,2 procent trots vinsten i Allsvenskan på söndagen.

På måndagen var det handelspremiär för event-affärssystembolaget Jetty på Spotlight Stock Market. Aktien var ned 9,5 procent jämfört med teckningskursen i nyemissionen på 5:75 kronor per aktie.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom