Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Vanliga Svenssons lika bra som svenska fondförvaltare

2014-11-04 15:52

Svenska fondförvaltare är inte bättre än övriga på att göra lönsamma investeringar. Det visar en ny studie som The Atlantic tagit del av.

"Ska jag oroa mig över Bear Sterns eventuella likviditetsproblem och ta ut mina pengar? Nej! Nej! Nej! Bear Sterns är helt ok. Ta inte ut dina pengar. Bear Sterns har inga problem."

Uttalandet kom från CNBC:s finansanalytiker Jim Cramer i tv-showen Mad Money, den 11 mars 2008. Fem dagar senare togs Bear Stearns över av JP Morgan Chase för 2 dollar per aktie. Se inslaget här

Jim Cramer är inte den första så kallade ekonomiexperten att ha fel. Enligt en ny studie lyckas endast 24 procent av alla professionella rådgivare att slå index på lång sikt.

Forskare har tittat närmare på 84 svenska fondförvaltare och deras privatekonomi i studien Do Financial Experts Make Better Investment Desicions? Bland annat har de granskat fondförvaltarnas egna aktieportföljer, bostadsinvesteringar och totala förmögenhet.

Forskarna fann inga bevis för att fondförvaltarna gör bättre investeringar än andra människor i samma ålder som har liknande inkomst och utbildning.

Resultaten visade också att fondförvaltarna var lika bra eller dåliga på att välja aktier och att sprida de finansiella riskerna som övriga. De gjorde även samma klassiska misstag som att behålla aktier som sjunker i värde samt att göra alltför frekventa aktieaffärer.

- Poängen är att du har de här högutbildade människorna som borde veta vad de håller på med, men de flesta är inte särskilt bra på det”, säger ekonomiprofessorn Andrei Simonov som tillsammans med Andriy Bodnaruk gjort studien.

Enligt Simonov pekar resultaten på att det är bättre för den genomsnittlige investeraren att skapa en egen aktieportfölj än att betala stora förvaltningsavgifter.

- Jag ifrågasätter inte att det finns en mycket liten del av fondförvaltarna som är extremt begåvade. Men dessa superinvesterare är väldigt, väldigt sällsynta och den genomsnittlige investeraren har med stor sannolikhet inte råd att anlita dessa ändå, säger Andrei Simonov till The Atlantic.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom