Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vänsterpartiet: Krav på ökad kapitalskatt efter valet

2018-03-23 10:48
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Foto: All over press

Vänsterpartiet har inte lyckats få gehör från regeringen för sitt krav om ökad kapitalbeskattning under denna mandatperiod. Under nästa blir det ett huvudkrav i en eventuell regeringsförhandling.

"Vi ska göra det vi kan för att bli större och sätta större press i förhandlingarna", säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Vänsterpartiet har länge legat på regeringen om återinförd förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, men fått kalla handeln av finansministern.

"Retoriskt låter Socialdemokraterna som att de tycker att den ekonomiska ojämlikheten med växande kapitalinkomster är problematisk, men i praktiken vill de ju inte göra något. Detta är globala trender, säger de. Jag ser inget som har ändrats i grund och botten, mer än att de i sin retorik låter oroade", säger hon.

Vill man göra något måste man börja omfördela, enligt Ulla Andersson, som vill se en progressiv kapitalbeskattning.

Vänsterpartiet vill ingå i en regering efter valet i höst och då blir, enligt talespersonen, den allra viktigaste frågan ekonomisk jämlikhet.

"Att man utjämnar klyftorna i samhället, omfördelar och skapar goda arbetsvillkor i välfärden… och sen att man fortsätter att investera för att fortsätta pressa ner arbetslösheten", säger hon.

Konkret handlar det om någon form av ökad kapitalbeskattning och förmögenhetsskatt.

"Det kommer att vara en väldig stor och central fråga för oss", säger hon.

Hon tycker generellt att frågan om ekonomisk jämlikhet och personalförsörjningen i välfärdssektorn har varit alldeles för lite på dagordning, speciellt när man tittar på vilka konsekvenser detta får.

"Vi kan ju inte stoppa in hur mycket pengar i polisen som helst utan att också arbeta förebyggande", säger hon.

Den viktigaste reformen som Vänsterpartiet fått igenom den här mandatperioden, då de budgetförhandlat med regeringen, är de tio "välfärdsmiljarderna".

"De tio miljarderna till välfärden är det viktigaste, speciellt när man tänker på vilken betydelse de får för verksamheterna. Det är den största satsningen som gjorts sedan statsbidragssystemet infördes, så det känns väldigt bra", säger hon.

Höjt underhållsstöd och avgiftsfria mediciner för barn är andra reformer som hon tycker är viktiga.

"Det har varit så lång tid som man inte trott att det går att bygga ut välfärden, utan att man bara kan spara. Därför har det varit viktigt för oss när vi har förhandlat att visa att man faktiskt kan bygga ut också. Det är också en jämlikhetsfråga. Reformer som inte är så ekonomiskt stora, men som har stor symbolisk betydelse har varit viktiga för oss", säger hon.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom