Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vänsterpartister påtvingas lönesänkning

2012-01-09 08:35

Vänsterpartiet har beslutat att alla ledande partimedlemmar måste skänka delar av sin lön till partiet i så kallade partiskatt. Nu görs den också obligatorisk.

På Vänsterpartiets kongress fattade man beslut om att partiskatten - som alla förtroendevalda vänsterpartister betalar - sätts till 27 500 kronor per månad efter skatt, resten av ersättningen tillfaller partiet.

Ett kontrakt ska skrivas med alla som kandiderar för Vänsterpartiet där riksdagsledamöterna tvingas skänka inkomster efter skatt som överstiger 27 500 kronor, eftersom partiet anser att politiker har för höga löner.

Innan söndagens beslut har partiskatten varit frivillig och handlat om 5 000 kronor.

— Det här ska regleras genom att man skriver ett kontrakt med dem som vill kandidera för Vänsterpartiet. Dessutom, och det kanske gör störst skillnad, ska listan över vilka som har betalat in skatten vara offentlig, säger Housset till DN.se.

Vänsterpartiets partiskatt fördubblas därmed från 5 000 kronor till drygt 10 000 kronor.

— Riksdagsledamöterna kommer att få ge bort det som överstiger 27 500 kronor efter skatt. Före skatt gäller det inkomster på drygt 40 000 kronor – mellan tummen och pekfingret, säger Kristoffer Housset, Vänsterpartiets presstalesman, till DN.se.

En som bett om ursäkt för att tidigare inte betalat partiskatten var Jonas Sjöstedts motpart i partiledarvalet, Rossana Dinamarca.

Skulle samma sak hända efter att partiskatten blivit obligatorisk skulle Rossana Dinamarca ha fått det ännu tuffare att kandidera om partiledarposten, tror Kristoffer Housset.

— Hon hade nog kunnat kandidera, men det hade varit mer kontroversiellt. Beslutet i dag innebär en klar skärpning av reglerna, säger han till dn.se

Förslaget röstades igenom med 129 röster för och 84 mot. Partiledningen var emot förslaget.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom